Могат ли държавните инвестиционни фондове да спасят икономиката?

554
Могат ли държавните инвестиционни фондове да спасят икономиката?

© Pixabay

Държавните инвестиционни фондове ще играят важна роля в икономическото възстановяване след кризата, предизвикана от коронавируса. Това коментира пред CNBC директорът на Турския инвестиционен фонд Зафер Сьонмез.

"Според мен в перода след COVID-19 ще станем свидетели на по-висока активност от страна на държавните инвестиционни фондове", смята той.

Турската икономика пострада сериозно от пандемията и от мерките, предприети за ограничаването на нейното разпространение. Според Зафер Сьонмез обаче, това е възможност за управляваната от него институция да участва по-активно във възстановяването и в дейностите, които правителството предприема в отговор на пандемията.


Турският държавен инвестиционен фонд беше създаден през 2016 г. като стратегически инструмент, чрез който държавата да може да придобива дялови участия в различни бизнеси.

"От гледна точка на държавния дълг, в Турция той е сравнително нисък като дял от брутния вътрешен продукт - около 32.5%. Това означава, че има възможост за допълнителен достъп до капитал. Но от гледна точка на частния сектор, именно държавният инвестиционен фонд би могъл да покрие финансирането на дялови участия", обяснява Сьонмез.

Той прогнозира, че през следващите три до пет години държавните инвестиционни фондове и компании ще заемат все по-важно място.

Турският фонд разполага с активи на стойност малко над 33 милиарда долара. Те изглеждат скромни на фона на суверенните фондове в Норвегия, Китай, Абу Даби и Кувейт.

Преди избухването на пандемията инвестиционният фонд в южната ни съседка имаше амбицията да увеличи портфейла си до над 100 млрд. долара до 2023 г.

Тенденцията на увеличаване на държавните инвестиции в икономиката вече е в ход в много от държавите в Близкия изток. Те правят все повече вложения както в местните си икономики, така и зад граница.

"Ако погледнем ситуацията в Турция, това беше една платформа, която досега липсваше в икономическия пейзаж. Ние сме един от новите суверенни фондове, но ще бъдем много по-активни. В настоящата трудна ситуация от нас се очаква да осигурим финансирането на дялови участия с участието на държавата", казва още Сьонмез.

Турската икономика беше под натиск още преди избухването на пандемията, припомня CNBC. През последните две години турската лира рязко поевтиня спрямо долара, бюджетният дефицит се увеличи, а безработицата в страната достигна ниво от 14%.

В края на март тази година правителството обяви мащабен план в подкрепа на икономиката, включващ стимули на обща стойност 15.4  млрд. долара. Турският държавен инвестиционен фонд осигури финансиране в размер на 3 млрд. долара за три от държавните банки в страната, като целта беше да заздравят капиталовата си позиция и да "омекотят" негативните ефекти от пандемията.

През април турският парламент одобри и законови промени, които ще позволят на суверенния фонд да придобива дялове в капитала на затруднени компании по време на пандемията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Susan Benson
# 0
12:05 | 22 May 2020
Здравейте, имате ли нужда от бърз заем? Аз съм Сюзън Бенсън. Кредитор съм и също финансов консултант. С оглед на стагнацията, през която преминава светът в резултат на въздействието на коронавируса (COVID-19) върху бизнеса и икономиката, много хора са изправени пред несвоевременно финансови предизвикателства. С наличието на паричен излишък в нашата компания, ние се стремим да ускорим паричното обращение чрез финансиране на клиенти в и извън Европа със заем. Имате ли нужда от спешен заем за стартиране на бизнес, за закупуване на къща или кола или имате нужда от заем по други лични причини? Искам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всякакъв вид кредитни услуги, както обезпечени, така и необезпечени заеми. Ако четете това и знаете, че се нуждаете от финансова поддръжка, можете просто да ни пишете чрез имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или да ни изпратите съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и да получите отговор веднага. Ние сме цялостна компания за финансови услуги и сме решени да ви помогнем да подобрите дългосрочните и краткосрочните си финансови цели, защото вашата финансова стабилност е нашата крайна цел. Характеристики и предимства; * Удобство - можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде. * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете. * Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрението. * Гъвкав лихвен процент от 2,85 до 5,95%. * Високи цени за одобрение * Вие получавате шанса да изберете датата на изплащане, всяка седмица, месечно или годишно за период от 1 до 30 години. * Просто онлайн приложение. * Персонализирани насоки и експертиза. * Без скрити такси На много хора им е толкова трудно да получат заем от местните си банки или други финансови институти поради някакви причини, тук сме, за да помогнем. Ако наистина се нуждаете от решение на финансовите си предизвикателства, сте на една крачка, за да станете финансово свободни, любезно ни пишете чрез: Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ИЛИ; WhatsApp: +447903159998 2020 © ️ Всички права запазени
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg