Montero цели да разрастне бизнеса си до 400 млн. евро до 2010 г.

485

Фармацевтичният дистрибутор Монтеро, един от най-големите на пазара в Румъния, смята да разшири бизнеса си до 2010 г. четирикратно спрямо стоте милиона евро тази година, поради планове за нови придобивания в дистрибуторската мрежа, съобщава румънската преса.

"Ако останем на сегашното си ниво няма да бъдем достатъчно конкурентоспособни. Разрастването естествено е скъпо и заради това капиталовите стратегии (сливанията и поглъщанията) са начинанията, които гарантират успех в дългосрочен план. В момента водим преговори с две други компании, заяви Флавиус Хадаеда, директор на Монтеро.

Той не разкри имената на двете компании, които Монтеро възнамерява да придобие.

Това не е първата такава инициатива за Монтеро. Наскоро компанията купи Tamisa Trading от бизнесмена Антъни Тревър Гибс. Сделката с Tamisa бе по-сложна, тъй като цента бе обвързана с постигането на определени индикатори за следващата година, включително с оборота и постъпленията. Приходите на Montero SA за 2006 г. са в размер на 55 млн. евро, а тези на Tamisa Trading за същата година са 25 млн. евро. И двете компании имат за цел постигането на консолидиран оборот от 100 млн. евро за 2007 г.

В близко бъдеще Montero планира да излезе извън пределите на Румъния и да навлезе на пазарите на Сърбия и Молдова, казва още Хададеа.

Компанията възнамерява да придобие вече развити предприятия в тези държави, както и да основе нови." Ще използваме бизнес модела, който се оказа успешен в Румъния, като го пригодим към условията в съответната държава,"допълни още той.

Montero ще се конкурира с две други компании, които също обявиха, че планират да навлязат на пазара на двете държави - A&D Pharma и Relad.

Що се отнася до другите инвестиции на групата, Хадаеда заяви, че компанията планира да строи логистични центрове в цялата страна, по-големи от вече съществуващите. Montero развива и проект в Читила.

"В Читила строим сграда с площ 92,000 кв. м, от които 40,000 са специални съоръжения. Смятам, че той ще бъде завършен до септември," каза Хадаеда.

За да финансира тези проекти, компанията води преговори за вземане на заем в размер на "десетки милиони евро". От компанията не разкриха с кои банки се водят преговорите.

В момента на Montero се падат 5% от фармацевтичната дистрибуция в страната. 80% от оборота на компанията идва от тази дейност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg