Moody's похвали България за положителната перспектива

1054
Moody's похвали България за положителната перспектива

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) беше най-тежко засегната от кризата, но показа внушителна макроикономическа гъвкавост през 2009 г., заяви Петр Винс, изпълнителен директор на международната рейтингова агенция Moody's за Централна Европа, на конференция за управление на кредитния риск, организирана от консултантската компания ICAP.

Регионът се очаква да расте по-бързо от развита Европа като доста от държавите в него вече са успели да възстановят конкурентоспособността си.

Винс похвали България за това, че страната единствена има положителна перспектива по рейтинга си в региона. Факт, който до голяма степен се дължи на ниската й задлъжнялост и на доброто състояние на публичните й финанси.

Винс също така заяви, че от агенцията за приятно изненадани от всичките мерки, които Гърция е предприела.

От Moody's не очакват голям отскок на световната икономика през 2010 и 2011 г., но според тях няма да има и втора вълна на рецесията.

Много от икономиките няма да се върнат към нивата си на икономически растеж от преди кризата, а възстановяването се очаква да бъде крехко поради редица проблеми, каза Винс.

В последните месеци от Moody's отчитат ръст на съотношението между завишените кредитни рейтинги и понижените такива.

В глобален аспект перспективата на Moody's за повечето от ключовите сектори е положителна като единствените отрицателни перспективи са за сектора на Строителните материали и Фармацевтичния сектор. От рейтинговата агенция имат положителни очаквания единствено за сектора на автомобилопроизводството.

Винс заяви, че очаква доходността по корпоративните облигации да продължи да пада през 2011 г., тъй като инвеститорите изтеглят средствата си от инструментите с ниска доходност и се насочват към облигации с по-висока доходност.

В момента компании се радват на най-добрите условия за получаването на заеми на капиталовите пазари като след тях се нареждат банките, а чак след това държавите.

Нуждите по рефинансиране на задълженията обаче са значителни в средносрочен план, според Винс.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg