Moody's понижи кредитния рейтинг на Латвия

343
Moody's понижи кредитния рейтинг на Латвия

Рейтинговата агенция - Moody's Investors Service намали кредитния рейтинг на Латвия, в резултат на силното забавяне на ръста на икономиката и значителния външен дисбаланс на страната.

Балтийската икономика регистрира ръст от 0.1% през второто тримесечие, след като през изминалата година повишението възлезе на 10.3%, сочат данните.

Понижението е засегнало кредитният рейтиг на страната в местна и чуждестранни валута, понижен до А2, а причината за това са очакванията, че световната финансова криза ще продължи да оказва негативно въздействие върху икономиката.

Четири от петте най-големи латвийски банки са собственост на чуждестранни финансови институции, което кара специалистите да очакват, че те ще продължат да подкрепят финансовата стабилност като цяло.

До момента останалите две водещи рейтингова агенции - Standard & Poor's и Fitch занижиха своите рейтинги давани на страната, като затвърждават негативните си очаквания относно развитието на икономиката.

Много от пазарните участници очакват по-нататъшно понижение на кредитния рейтинг на страната до А3 от страна на Moody's.

Опасенията са от „трудно приземяване“ за икономиката на страната след силния й ръст от последните години, в основата на който стоеше „нагорещения“ пазар на недвижимити имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg