Moody's прогнозира 7% спад на икономиката в Гърция

592
Moody's прогнозира 7% спад на икономиката в Гърция

Негативни остават перспективите за гръцката банкова система, сочи доклад на международната рейтингова агенция Moody's, цитиран от гръкия в. "Имерисия" и БТА.

Аналазиторите преценяват, че брутният вътрешен продукт на Гърция тази години ще се свие със 7 на сто, опасността за излизане на страната от еврозоната остава, общите капиталови нужди на гръцките банки ще достигнат 40-50 млрд. евро, а изтичането на средства от банковите депозити ще продължи в следващите 12-18 месеца.

Според авторите на доклада негативната перспектива за гръцките банки продължава да оказва неблагоприятно влияние върху качеството на портфейлите на кредитните институции, капиталите и печалбите им, както и върху ликвидността заради влошаващите се условия на местния пазар.

Като причина за това се посочва фактът, че икономическата среда в Гърция е под натиск и се характеризира с дълбоко и продължително свиване на икономиката, с растящ кредитен и инвестиционен риск за държавния дълг и с крехко доверие на вложителите към банките.

Опасността за излизане на Гърция от еврозоната е значителна, макар че това не е основен сценарий, смята Moody's, като подчертава, че ако това се случи, оттеглянето на Гърция от валутния съюз ще има сериозни последствия за банковата система на страната. Според оценките на агенцията гръцката банкова система ще остане губеща през тази и следващата година след рекордните загуби през 2011 г. заради доброволната размяна на гръцки облигации при отписването на гръцкия дълг. Moody's прогнозира, че гръцките банки ще останат извън пазарите и през следващата година и половина.

Всичко по темата Дълговата криза

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg