Москва притиска Анкара за Южен поток

536
Москва притиска Анкара за Южен поток

Енергийният покер с Русия продължава. До 2015 година трябва да бъде приключен строжът на газопровода "Южен поток", обяви първият руски вицепремиер Зубков. Съгласието на Анкара обаче е от решаващо значение за проекта.

"Южен поток" трябва да намали зависимостта на Русия от транзитните държави, през които сега преминават нейните газови доставки за Европа. Съоръжението е проектирано да пренася годишно 31 млрд. кубични метра централноазиатски и руски газ до Балканите и оттам - до крайни дестинации в Западна Европа. Според един от вариантите капацитетът на тръбата може да бъде увеличен до 63 млрд. кубика годишно. Тя ще преминава по дъното на Черно море.

Колебанията на Анкара и ЕС

Турция обаче все още не е решила, дали ще се включи в изграждането й, и твърди, че ще вземе решение до есента на тази година. В момента Русия подготвя подробна документация с техническите, геоложките и екологичните параметри на проекта, което трябва да улесни вземането на решение от Анкара.

За това се договориха миналата седмица в Москва двамата министър-председатели - Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Руският представител не пропусна да отбележи по този повод, че Москва очаква, Турция да реши в полза на участието си в проекта, на който турската страна засега гледа благосклонно.

На Запад обаче "Южен поток" е недолюбван, тъй като той се смята за конкуренция на европейския проект "Набуко" за пренос на газ и петрол от Каспийския басейн през Грузия и Турция до Западна Европа, напълно заобикаляйки Русия. Южният коридор трбява да намали зависимостта на Запада от руските енергийни доставки и да засили позициите на страни като Азербайджан в енергийния покер с Москва, респективно с контролирания от Кремъл гигант "Газпром", по чийто тръби в момента каспийските страни изнасят природен газ за Западна Европа.

Турция участва в проекта "Набуко", но ако допусне, по тръбата да потече и руски природен газ, това едва ли ще се хареса много на западните партньори. Германски енергийни експерти твърдят, че с оглед постоянно увеличаващата се консумация на природен газ и двете тръби имат място, за да се осигурят неперекъснати доставки за Западна Европа, и призовават да бъде прекратена сегашната политическа окопна война.

Последният руски коз

В навечерието на визитата на Ердоган в Москва руската страна потвърди готовността си да се включи в строителството на друг проект, на който Турция отдава голямо значение - петролопровода Самсун-Джейхан, който ще транспортира руски петрол през Черно море, заобикаляйки територията на Украйна. След посещението на Ердоган в Москва руската преса написа, че Турция вече е в списъка със сратегическите енергийни партньори на Русия, в който фигурират още Италия и Германия.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg