Москва ще намали митата, но след присъединяването си към СТО

361
Москва ще намали митата, но след присъединяването си към СТО

Москва е готова да намали митническите тарифи и да либерализира търговията, заяви Максим Медведков, директор на департамента за търговски преговори към руското Министерство на икономическото развитие.

"Направихме някои отстъпки и изменения в търговския си режим, защото вярвахме, че процесът на присъединяването ни към СТО ще завърши бързо. Сега обаче изпълняваме някои задължения и плащаме за въздух, без да получаваме преимущества от влизането в СТО“, каза още Медведков.

„Разбираме, че процесът на присъединяване е свързан с отстъпки - необходимо е да внесем определена "такса" под формата на понижаване на митата и либерализиране на търговията. Москва е готова за това, но след присъединяването ни към организацията. Имаме пълното морално право обаче да променим споразумения, налагащи на Русия задължения преди присъединяването й, сред които има и неизгодни за нашата страна. Договорките, които са благоприятни или неутрални за нас, са оправдани и никой няма да ги променя", подчертава Медведков.

"Не възнамеряваме да прекратяваме отношения с никого. Става дума за преразглеждане на някои договорености и Русия ще се откаже от тях, само ако не успеем да ги променим. Това са споразумения, които Москва вече изпълнява и изпълнението на задълженията по тях би могло да се окаже неизгодно за нас. Решенията ще се вземат след консултиране с партньорите ни", уточни той.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg