МВФ: Изгледите за сръбската икономика се влошават

560
МВФ: Изгледите за сръбската икономика се влошават

Дни преди мисия на Международния валутен фонд (МВФ) да посети Белград, за да реши дали да отпусне нова помощ на Сърбия, представител на МВФ посочи днес, че финансовата ситуация в страната се е влошила, предаде ДПА. В интервю за сръбския в. Данас постоянният представител на МВФ в Белград Богдан Лисоволик каза, че въпреки някои признаци на подобрение в глобалната икономика, прогнозите на МВФ за Сърбия в крайна сметка са по-лоши от основния сценарий в програмата.

През май МВФ и Сърбия подписаха 3-годишно стендбай споразумение за 3 млрд. евро, предназначени да помогнат на Сърбия да преодолее последиците от глобалната икономическа криза. Белград вече изтегли първия транш, но преди да премине към втория, МВФ иска да се увери дали Сърбия изпълнява условията на споразумението. Мисията на МВФ трябва да пристигне в Белград на 24 август.

Едно от условията беше Сърбия да удържи бюджетния си дефицит под 3 процента от брутния вътрешен продукт, като предприеме мерки да увеличи постъпленията и да намали разходите.

Сръбските власти обаче възнамеряват да искат разрешение от МВФ за увеличаване на бюджетния дефицит до 4.5 процента. Още не е известно дали МВФ ще се съгласи на отстъпки или ще иска стриктно спазване на условията, което предполага рязко увеличаване на данъците и масови съкращения на работници и служители.

Не мога да коментирам тези въпроси преди преговорите, но мога да кажа, че ще търсим балансирани и сигурни мерки, насочени към осигуряване на фискална устойчивост, каза Лисоволик за Данас. Управителят на сръбската Народна банка Радован Йелашич наскоро съобщи, че в края на август МВФ ще отпусне и допълнителни 500 млн. евро за поддържане на валутния резерв.

Сърбия бе силно засегната от икономическата криза, която доведе до рязко съкращаване на чуждестранните инвестиции и до рецесия. Това предизвика обезценяване на динара спрямо еврото с повече от 20 процента в сравнение с миналата година.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg