МВФ очаква край на кризата на икономиката в ЦИЕ

754
МВФ очаква край на кризата на икономиката в ЦИЕ

Международният валутен фонд (МВФ) направи изказвания по въпроса за края на кризата в източноевропейските икономики. За първи път от началото на финансово-икономическата криза Международният валутен фонд прави заключение, че Източна Европа се приближава към икономическо възстановяване.

Досегашните прогнози на институцията бяха, че регионът ще се възстанови най-бавно и най-слабо в сравнение с другите развиващи се региони в света.

Признаци на съживяване са растящият износ и стабилизиране на вътрешното потребителско търсене. Международният валутен фонд очаква през 2010 година икономиката в региона да нарасне с 3.3 на сто.

Започващото съживяване обаче не означава, че регионът ще може да се върне към същото икономическо състояние, както преди кризата. Растежът на източноевропейските икономики в бъдеще ще зависи от бизнеса, а не от вътрешното потребление, което ще остане слабо поради задлъжнялост на потребителите и поради липсата на ново кредитиране.

Това ще принуди икономиките в региона да се преструктурират, за да се възстановят от кризата и да постигнат устойчив растеж в бъдеще.

Експертите предвиждат, че притокът на чужд капитал ще остане трайно намален. Дори западните банки да успеят да балансират отново капиталите си, Източна Европа няма да е привлекателна за тях поради проявилите се по време на кризата рискове.

Международният валутен фонд препоръчва балансирана макроикономическа политика и ограничаване на растежа на заплатите в публичния сектор, а така също Източна Европа, която няма да може задълго да поддържа конкурентността си единствено чрез евтина работна ръка, да се насочи към производството на по-съвършени продукти.

Всичко това ще изисква все по-добро образование, по-добър бизнес климат, а в някои държави, сред тях България - борба с корупцията.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg