МВФ очаква за България растеж от 3% през тази година

1271
МВФ очаква за България растеж от 3% през тази година

През тази година икономическият растеж в България ще бъде 3%, а през 2012 - 3.5% , съобщи днес Международният валутен фонд.

Развиващите се икономики от Централна и Източна Европа като цяло ще отбележат икономически растеж от 3.7% тази година и 4.05 - идната година, което е два пъти по-бърз темп на растеж в сравнение със Западна Европа, посочи МВФ.

Под термина "развиваща се Европа" фондът разбира 14 страни в Централна и Източна Европа, включително бившите югославски републики плюс Турция, но без Словакия, Словения и Естония, които са в еврозоната, и Чехия - четирите държави, смятани за "напреднали".

Най-висок растеж се очаква в Турция и Литва - тази година те ще постигнат еднакъв показател - 4.6%, но през 2012 г. в Турция той ще е 4.5%, а в Литва - 3.8%.

Латвия, която през 2008 и 2009 г. преживя истински икономически срив (около -25%), ще регистрира през тази и идната година растеж съответно с 3.3% и 4%.

През 2011 г. Сърбия ще се изравни с България, но догодина ще отбележи 5.0% растеж.

В Румъния и Хърватия той ще е съответно 1.5% и 1.3% тази година и 4.4% и 1.8% идната година.

Унгария ще регистрира 2.8% растеж през двете последователни години.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg