МВФ одобрява днес транш по заема за Гърция

475
МВФ одобрява днес транш по заема за Гърция

Бордът на директорите на Международния валутен фонд се очаква да одобри днес отпускането на над 3 млрд. евро на Гърция, навреме, за да помогне на страната да плати задълженията си за този месец.

В същото време европейците се опитват да осигурят участие на частния сектор във втория спасителен план за страната. Траншът, който се очаква да бъде отпуснат, е част от спасителния заем в размер на 110 млрд. евро, одобрен за Гърция през миналата година.

Рискът от разпространяване вследствие на влошаване на гръцката криза с дълга и заплахата от неустойка е вероятно в значителна степен да повлияе върху решението на борда. МВФ предупреди, че кризата в Гърция може да постигне държави като САЩ чрез финансовите пазари, особено ако случващото се обхване европейски банки, сериозно изложени към дълга на страната.

Международната финансова институция насрочи срещата за обсъждане на петия транш от заема за Гърция след като ръководителите от еврозоната се съгласиха да отпуснат своя дял в 12-те млрд. евро, които трябва да бъдат изплатени на Атина съгласно първоначалния спасителен заем.

До този момент програмата не успя да възстанови доверието във финансите на Гърция и нов пакет се подготвя, който да покрие нуждите от финансиране на страната до 2014.

За да осигури последния транш, парламентът на Гърция трябваше да одобри дълбоко непопулярни мерки за икономии, които да осигурят по-добри позиции на страната при обслужването на дълговете й. Той одобри този пакет на 29 юни.

Източник:БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg