МВФ похвали Румъния

711
МВФ похвали Румъния

Представител на Международния валутен фонд заяви, че Румъния може да си позволи да увеличи заплатите в публичния сектор, тъй като икономиката е в растеж, предаде Асошиейтед прес.

Джефри Франкс, пратеникът на МВФ в Румъния, каза днес, че правителството може да увеличи скромно заплатите в предстоящите месеци и добави, че очаква растеж на икономиката от 1,5 процента тази година и от около 4 процента през 2012 г.

Представителят на МВФ похвали Румъния за това, че е успяла да задържи бюджетния дефицит до 4,4 процента от брутния вътрешен продукт, както беше договорено с МВФ, и призова правителството да продължи реформите, като заяви, че приоритетите му са да подобри здравната система, държавните финанси и усвояването на еврофондовете.

"Напредъкът е добър. Всички критерии са изпълнени", заяви Франкс, говорейки на румънски на пресконференция в Букурещ. Той каза, че румънците ще видят плодовете на икономическото възстановяване през следващите месеци. Въпреки добрите новини заплатите в Румъния ще останат по-ниски от тези през 2010 г., когато правителството започна прилагането на строги мерки за икономии, за да спази условията на споразумението с МВФ, отбелязва агенцията.

Средната заплата в Румъния е около 320 евро месечно след данъчното облагане. Данък добавена стойност остава на нивото от 24 процента - едно от най-високите в ЕС, а правителството продължава да съкращава работни места в държавния сектор, за да намали държавните разходи. Миналата седмица правителството заяви, че ще съкрати 1300 работни места в три държавни енергийни компании тази година, а вътрешният министър Траян Игаш съобщи за съкращаването на над 9000 работни места през юни, въпреки че парламентът отхвърли планираните съкращения, отбелязва АП.

Румънското правителство намали заплатите с една четвърт през юли 2010 г. и осъществи други сурови мерки на икономии, за да изпълни условията за заем от МВФ, от който се нуждаеше, за да плати заплатите и пенсиите. През 2009 г. Румъния взе двугодишен заем от 20 милиарда евро от МВФ, ЕС и Световната банка след като икономиката на страната се сви със 7,1 процента.

През пролетта на тази година Румъния подписа ново споразумение с МВФ, ЕС и Световната банка, което е от предпазен тип. То предвижда МВФ да предостави на Румъния около 3,5 милиарда евро, Европейската комисия - 1,4 милиарда евро, а Световната банка - 400 милиона евро. При подписването му фондът отпусна на Румъния транш от 67 милиона евро. Мисията на МВФ, ръководена от Франкс, пристигна в Букурещ на 20 юли, за да направи поредната оценка за прилагането на споразумението.

"Това е втората оценка на споразумението от предпазен тип, което позволява на властите да използват ресурсите само с случай на нужда. След одобрението й ще предоставим около 480 милиона евро помощ от страна на МВФ", заяви Франкс, цитиран от електронното издание на вестник "Ромъния либера". "Инфлацията започна да спада и очакваме този спад да продължи в условията на една добра земеделска реколта. Въпреки това е възможно инфлацията да се задържи над целта от 5 процента, определена от Националната банка на Румъния за тази година", добави той.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg