МВФ предвижда скромен икономически растеж за България

980
МВФ предвижда скромен икономически растеж за България

Международният валутен фонд публикува днес по-оптимистични прогнози за икономически растеж в Централна и Източна Европа със средно 1.9% за тази година и 2.9% за идната, като предвижданията за България са съответно за 0.8% (2012) и 1.5% (2013).

Предишните прогнози на МВФ за същия район бяха съответно 1.1% и 2.4%.

В групата "Новоразвиваща се Европа" се причисляват Централна и Източна Европа, включително Турция, но без Словакия, Словения и Естония, които са в еврозоната, и Чехия, смятана за "напреднала".

Румъния и България попадат в групата със скромен икономически растеж - през 2012 г. той ще бъде 1.5% и 0.8% съответно за двете страни, а през 2013 г. 3% и 1.5%. МВФ подчертава, че перспективите за растеж в "Новоразвиваща се Европа" са тясно свързани с развитието на ситуацията в сърцето на еврозоната, съобщава БГНЕС.

С най-добри прогнози е Полша, която тази година се очаква да регистрира 2.6% нарастване на БВП, а през идната година 3.2%.

Словакия ще очаква тази година 2.4% растеж, а догодина – 3.1%.

След нея е Естония - съответно 2% и 3.6%.

Сред "добрите ученици" са още Турци, Латвия и Литва.

На последно място се нарежда Унгария, където се очаква тази година растежът да бъде нулев, а през 2013 г. да достигне 1.8% от БВП.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...