МВФ предвижда скромен икономически растеж за България

932
МВФ предвижда скромен икономически растеж за България

Международният валутен фонд публикува днес по-оптимистични прогнози за икономически растеж в Централна и Източна Европа със средно 1.9% за тази година и 2.9% за идната, като предвижданията за България са съответно за 0.8% (2012) и 1.5% (2013).

Предишните прогнози на МВФ за същия район бяха съответно 1.1% и 2.4%.

В групата "Новоразвиваща се Европа" се причисляват Централна и Източна Европа, включително Турция, но без Словакия, Словения и Естония, които са в еврозоната, и Чехия, смятана за "напреднала".

Румъния и България попадат в групата със скромен икономически растеж - през 2012 г. той ще бъде 1.5% и 0.8% съответно за двете страни, а през 2013 г. 3% и 1.5%. МВФ подчертава, че перспективите за растеж в "Новоразвиваща се Европа" са тясно свързани с развитието на ситуацията в сърцето на еврозоната, съобщава БГНЕС.

С най-добри прогнози е Полша, която тази година се очаква да регистрира 2.6% нарастване на БВП, а през идната година 3.2%.

Словакия ще очаква тази година 2.4% растеж, а догодина – 3.1%.

След нея е Естония - съответно 2% и 3.6%.

Сред "добрите ученици" са още Турци, Латвия и Литва.

На последно място се нарежда Унгария, където се очаква тази година растежът да бъде нулев, а през 2013 г. да достигне 1.8% от БВП.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg