МВФ: Възстановяването в ЦИЕ няма да е еднакво

868
МВФ: Възстановяването в ЦИЕ няма да е еднакво

МВФ очаква България да постигне нулев растеж на БВП тази година и 2.0% през 2011 г., сочи доклада на фонда за перспективите пред световната икономика. Развиващите се пазарни икономики в Европа вероятно ще регистрират икономически растеж от 3.1% догодина и 3.7% през 2010 г., но възстановяването в района няма да е еднакво, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ).

"В развиващите се страни в Европа растежът на икономиките, които преживяха най-леко кризата (Полша) и другите, които преминаха през кризата със сравнително силни счетоводни баланси на банките и домакинствата (Турция), се очаква да продължи да набира сила, подпомогнат от нормализирането на световната търговия и на притока на капитали", съобщава МВФ в последното си доклад за перспективите пред световната икономика.

"Но тези, които преживяха неустойчив вътрешен бум (България, Латвия) или имат уязвим счетоводен баланс на частния или на държавния сектор, се очаква да се възстановят по-бавно", се казва още в доклада. В документа се отбелязва, че "кредитите се увеличават отново в много развиващи се икономики с изключение на ударените от кризата страни от Източна Европа".

МВФ предупреждава, че "ако не бъде намерен отговор, новият натиск върху финансовия сектор може да се разпространи, включително към развиващите се страни в Европа чрез търговията и трансграничните банкови потоци, и може да има значителни неблагоприятни последици за реалната икономика".

Очаква се Турция да отбележи най-голям растеж тази година със 7.8% увеличение на БВП, който ще бъде последван от спад до 3.6% през 2011 г., прогнозира МВФ. На второ място ще е Полша с 3.4% увеличение на производството тази година и с 3.7% догодина.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg