МВФ: Високите заплати на бюрократите в Румъния заплашват частния сектор

290
МВФ: Високите заплати на бюрократите в Румъния заплашват частния сектор

Заплатите на бюрократите в Румъния се увеличават и в момента са равни на почти две средни заплати за страната, което заплашва обществените финанси и пазара на труда, където държавата е в яростна конкуренция с частните фирми. Това е становището на регионалните представители на Международния Валутен Фонд.

„След като почти се удвоиха през 2004 г., в края на 2006 г. заплатите в сектора на публичната администрация станаха равни на почти две средни заплати за страната. За сравнение, в Германия средната заплата в сектора е близка до средната за страната, а в Чехия е дори с 10% по-ниска.“ Това изтъкват представителите на МВФ Костас Кристу и Жах Фернанд-Анзола в статия, изпратена до zf.ro.

Румънската държава диктува правилата на пазара на труда, тя увеличава заплатите на държавната администрация и се превръща в най-големия работодател в последните години.

„Неимоверните увеличения в публичния сектор поставят под натиск частния сектор, където работодателите се чувстват задължени също да вдигат заплатите. Освен това в последните шест години, броят на служителите в държавния сектор се увеличава за сметка на частния,“ се казва още в публикацията.

Според представителите на МВФ политиката на заплащане в публичния сектор води до някои „аномалии“ в страната. Те смятат, че увеличенията на заплатите на държавните чиновници са неоправдани, като се има предвид, че качеството на работата на държавната администрация никак не се е подобрило.

За първите пет месеца на годината средната заплата на чиновниците в публичната администрация достигна почти 500 евро, което е с 20% повече от средното за миналата година.

В момента доходите на работещите в държавната администрация надхвърлят средната заплата в страната с почти 70%.

През 1997 г., или десет години по-рано, средната заплата в частния сектор бе далеч по-висока от тази на държавните служители.

„Правителството трябва да внимава, когато увеличава заплатите, защото това може да е в съответствие със закона, но не е в съответствие с продуктивността. Такива действия ще навредят на конкурентоспособността и могат да предизвикат забавяне на икономическия растеж,“ казват в заключение наблюдателите на МВФ.

Миналата година изследване на Националния Статистически Институт в Румъния показа, че държавата е най-щедрият работодател (както в администрацията, така и в държавните предприятия), като служителите в държавните предприятия са спечелили 45% повече от тези в частните компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg