Над 700% ръст на фирмите с румънски капитал в България

767
Над 700% ръст на фирмите с румънски капитал в България

С 8.2 пъти са се увеличили дружествата с изцяло румънски капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци за 2010 г. в сравнение с 2006 г. (една година преди приемането на България в ЕС).

Според статистиката на НАП за облагане на печалбата си от 2010 г. данъчни декларации са подали 272 фирми със 100% румънско участие, докато за 2006 г. това са направили едва 33 дружества. Както може да се очаква, най-много регистрирани фирми с участие от северната ни съседка има в териториалните структури на НАП в Русе - 93, София - 93 и Варна -22, съобщават от приходната агенция.

Подобна е статистиката и за фирмите със 100% участие от южната съседка на България - Гърция. Според данните на НАП дружествата с изцяло гръцки капитал, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци за 2010 г., са 2074. Това е със 183% или почти три пъти повече от 2006 г. За тази година документи пред НАП са представили 733 компании с изцяло гръцки капитал.

Точно 800 компании или 38% от всички фирми със 100% гръцко участие са регистрирани в териториалната структура на НАП в Благоевград. В София се обслужват 699 фирми, в Пловдив - 127, а в Пазарджик - 58.

Според експерти от НАП засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния, свързан с развиването на дейност в България, е най-вече заради ниската данъчно-осигурителна тежест и значително облекчаване на изискванията за старт на нов бизнес през последните няколко години в страната.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...