Над половината от работещите в туристическия сектор в ЕС са жени

1004
Над половината от работещите в туристическия сектор в ЕС са жени

Днес се провежда Международният ден на туризма, а Световната туристическа организация към Организацията на обединените нации (ООН) обяви събитието за повод да бъдат почетени постиженията на жените в туристическия сектор, да бъдат насърчени действията в подкрепа на равенството между половете и правата на жените. Това съобщи представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, цитирано от БТА.

По този повод статистическата служба на ЕС Евростат публикува данни за заетостта на жените и съотношението на възнагражденията им спрямо мъжете в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, който е тясно свързан с туризма.

Най-голям брой жени в хотелиерството и ресторантьорството е бил отчетен в Балтийските страни. През 2006 г. 44 процента от всички работещи в 27-те страни в ЕС са били жени. Делът им варира в широки граници сред страните членки - от 32 процента в Малта до 50 процента в Естония, Латвия и Литва. Жените в този сектор са повече от мъжете - общо за ЕС делът на жените е 56 процента.

Относителният размер на женската работна сила в тази сфера е по-голям, в сравнение с цялата икономика на всички страни членки, освен Малта. В сектора настаняване, който включва хотелите и другите места за краткосрочен престой, делът на жените е дори по-висок - 62 процента.

В 22 страни членки делът на жените в сферата на хотелиерството и ресторантьорството е 50 процента или повече. Най-високи показатели имат Балтийските страни с 95 процента в Латвия, 83 процента в Литва и 76 процента в Естония. В четири страни - Малта (28 на сто), Гърция (44 на сто), Италия и Франция (и двете с по 49 на сто) жените, работещи в хотели и ресторанти, са били по-малко от мъжете.

Най-незначителни разлики в средния размер на възнагражденията между жените и мъжете са отчетени в Белгия, Дания, Малта и Финландия.

Във всички страни членки, за които има данни, годишните брутни приходи на жените са били по-ниски от тези на мъжете. Такъв е случаят в промишлеността, пазарните услуги и в хотелиерския и ресторантьорския сектор. Не е задължително обаче отклоненията в средните годишни доходи да отразяват огромни разлики в заплащането на мъжете и жените, тъй като те не заемат едни и същи позиции.

Най-малка разлика в доходите на жените и мъжете в хотелиерския и ресторантьорския сектор през 2005 г. е била отчетена в Белгия, където жените печелят 93 процента от средните годишни брутни приходи на мъжете. Следват Дания, Малта (през 2003 г.) и Финландия (всички с 87 процента).

В България и Швеция това съотношение е 86 процента, посочва Евростат. Най-голяма разлика е регистрирана в Унгария (62 процента), следвана от Словакия (70 процента) и Кипър (73 процента през 2004 г.).

Общият брой на заетите в България през 2006 г. е бил 3.139 млн. души, като делът на жените е 47%. Броят на работещите в хотелиерския и ресторантьорския сектор е 158 хил. души, като 62 на сто от тях са жени. В сферата на промишлеността и пазарните услуги жените в България през 2005 г. са получавали 76 на сто от приходите на мъжете, сочат данните на Евростат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg