Намалиха заплатите на чешките полицаи с 10%

727
Намалиха заплатите на чешките полицаи с 10%

Чешките полицаи и пожарникари ще получат с 10% по-ниски заплати през следващата година заради икономиите в целия публичен сектор. Съкращения в техните редици обаче няма да има въпреки очакваната "болезнена година", заяви пред журналисти вътрешният министър Радек Йон.

Икономиите ще бъдат в размер на 8.3 млрд. крони. Неотдавна синдикатите изразиха несъгласие с планираните бюджетни ограничения и готовност за протестни действия. Тревоги за функционирането на силовия ресор изразиха и от лявата опозиция. Чешкото правителство предвижда икономиите да доведат до 4.6 % бюджетен дефицит през 2011 г.

С повече от 50 млрд. крони ще разполага чешкото вътрешно министерство. Съкращения на действащи полицаи и пожарникари обаче не се предвиждат. Икономиите се оказаха по-малко от предварително заявените 10.5 млрд. крони. Вътрешният министър Радек Йон е получил уверения, че в замяна няма да орязват парите на ведомството за периода 2012-2014 г.

Ресорът ще бъде оздравен, финансовите ограничения няма да се отразят на борбата с престъпността и корупцията. Икономиите през следващата година обаче реално ще доведат до намаляване на средната месечна заплата с близо 2500 крони, показват грубите сметки на експертите. Вместо 100 крони всеки служител ще получава по 90 крони за сандвичи, поясни чешкият министър.

По-малко пари ще има и за бензин и инвестиции. Парите от продажбата на ненужни имоти биха могли да се пренасочат например за бензин, поясни министър Йон. Заради икономиите временно ще спре набирането на нови полицаи. Макар и официално да се отрича, по всяка вероятност по-малко ще бъдат и патрулиращите през нощта. Вместо допълнително заплащане те ще почиват повече.

Чешкият вътрешен министър предвижда преразглеждане на някои сметки на ведомството към мобилните оператори. Вероятно ще спрат и "безплатните услуги" за другите министерства като например охраната на посолствата. Така топката би могла да се прехвърли към бюджетите на външното или военното министерство.

През септември ще бъде готова и представена стратегията за борба с корупцията, обяви чешкият вътрешен министър Радек Йон.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg