Най-бързорастящите индустрии в Румъния по отношение на износа

424
От секторите с най-голяма стойност на износа в Румъния автомобилите, оборудването, технологиите и като цяло продуктите с висока добавена стойност са регистрирали най-голям ръст през първите четири месеца на годината, предава Ziarul Financiar.

"Автомобилостроенето и производството на транспортно оборудване са съставлявали най-голям дял от търговския стокообмен през периода. Нарастването на производствения капацитет в резултат на инвестициите в този сегмент е положителен принос към постепенното намаляване на търговския дефицит на страната", според Розалия Пал, главен икономист в UniCredit Tiriac Bank.

Независимо от факта, че стойността на вноса надхвърля тази на износа и търговският дефицит на Румъния се е увеличил с 11% до 10.8 млрд. евро през първите шест месеца на тази година, ръстът намалява от декември 2007 г. насам.

Износът на Румъния отчита ръст от над 21% на годишна база през юли, ако бъде изчислен в евро, докато вносът изостава по ръст в сравнение с първата половина на годината.

От всички категории с висока добавена стойност през първите четири месеца на тази година най-голям ръст на износа на годишна база отчита категорията на автоматизираните машини и устройства за обработване на данни - 197% .

Независимо че номиналната стойност на вноса на мебели остава три пъти по-висока от тази на вноса, като се имат предвид горските ресурси на страната и традициите в сектора, фактът , че мебелиерството се нарежда на трето място по ръст на вноса е добър знак, според официални лица.

"Има определно количество гори, които законно могат да бъдат изсичани всяка година с цел именно ограничаването на износа в този сектор. Що се отнася до търговията с електроенергия, не е лесно да бъдат поставени ограничения, тъй като основните електрически компании имат дългосрочни договори с чуждестранните си партньори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg