Най-евтиният алкохол в ЕС през 2022 г. е бил в България

661
Най-евтиният алкохол в ЕС през 2022 г. е бил в България

© Pixabay

Равнищата на цените на стоките и услугите, на базата на които се формират крайните потребителски разходи на домакинствата, се различават значително в страните от Европейския съюз през 2022 г., отчита Евростат.

Най-високи ценови равнища през миналата година са отчетени в Ирландия (146% спрямо средното ниво за ЕС), Дания (145%) и Люксембург (137%), сочат данните, цитирани от БТА.

Същевременно най-ниски ценови равнища през 2022 г. са регистрирани в Румъния (58%), България (59% от средното ниво за ЕС) и Полша (62%).


България е с най-евтиния алкохол, тютюневи изделия и дрехи, сочат данните на Евростат.

Най-значителна разлика в страните от ЕС е отчетена при средните цени на алкохола и тютюневите изделия. Най-ниските им нива са регистрирани в България (66% от средното ниво за ЕС), следвана от Полша (73%) и Унгария (78%).

Най-скъпи са били алкохолът и тютюневите изделия в Ирландия (216% от средното ниво за ЕС), Финландия (174%) и Дания (138%).

Съществената разлика в средните цени на тези продукти се дължи предимно на различните акцизни ставки, с които те се облагат в страните от ЕС, отбелязва Евростат.

На второ място по отношение на разликите в ценовите равнища са ресторантите и хотелите в различните държави от ЕС.

Най-ниски ценови нива през 2022 г. и при тях са отчетени в България (51% от средното ниво за ЕС), Румъния (61%) и Унгария (62%). На другия полюс са Дания (156%), Финландия (132%) и Люксембург (131%).

Според Евростат и дрехите са били най-евтини в България през миналата година (80% от средното ниво). Следват Унгария (83%) и Румъния (84%). Най-скъпи дрехи са купували в Дания (134% спрямо средното равнище за ЕС), Швеция (117%) и Чехия (115%).

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg