Най-големите компании листнати на RASDAQ с 38% ръст в печалбите си за полугодието

596
Най-големите компании листнати на RASDAQ с 38% ръст в печалбите си за полугодието

Сумарните печалби генерирани от 52-те най-големите румънски компании, листнати на борсата RASDAQ, които са оповестили своите резултати през първото полугодие на годината са се повишили с 38%, изразени в евро в сравнеие със същия период на миналата година.

В същото време общите приходи на посочените компании са нараснали с 13.8% за посочения период.

Пазарната капитализация на посочените компании е възлизала на около две трети от общата за индекса такава.

За сравнение, печалбата на компаниите заемащи подобна част от пазарната капитализация на листнатите на Букурещката фондова борса компании, отчели резултатите си за първото полугодие се е понижила с 6.1%, основно благодарение на спада в печалбата на най-голямата румънска компания - Petrom.

Без да се включват компаниите Petrom и BRD, обаче общата печалба на най-големите румънски компании листнатите на борсата би се повишила с 28.8% за първото полугодие.

Общите приходи на посочените компании за полугодието са нараснали с 11.5%, което е близко до това на компаниите от RASDAQ.
 
Като причина за по-високия ръст в печалбите на 50-те най-големи компании на RASDAQ се сочи факта, че инвеститорите се насочват към покупка на акции от компании с ускорен ръст, което от своя страна води до силно повишение в акциите им и нарастване на пазарната им капитализация, което ги извежда начело в класацията.

За пример най-голямата компания листната на RASDAQ е Prospectiuni Bucuresti (PRSN), която е с пазарна капитализация към момента в размер на 400 млн. евро, а в началото на годината не е била дори сред 50-те най-големи по пазарна капитализация компании.

От началото на 2007-ма акциите листнати на ОТС пазара са поскъпнали със значителните 123% средно, в сравнение с повишението от 33% за тези на букурещката фондова борса.

Дори и на фона на значително по-силното си повишение обаче, акциите на листнатите на RASDAQ компании бяха по-слабо засегнати от шока, обхванал развиващите се пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg