Най-изгодните ипотечни заеми в света дебнат зад ъгъла в Дания

1072
Най-изгодните ипотечни заеми в света дебнат зад ъгъла в Дания

© Pixabay

Съвсем скоро японското правителство ще остане единствения емитент, който плаща по-ниски лихви по дълга си спрямо потребителите в Дания с ипотечни заеми.

Датчаните скоро ще научат дали ще имат достъп до ипотечни кредити с 30-годишен срок за погасяване при фиксирана лихва от едва 1%.

Това е по-ниска лихва от тази, която правителствата на Швейцария и Германия плащат на своите дългосрочни инвеститори в държавни ценни книжа, пише Bloomberg.


Дания финансира жилищните заеми на вътрешния си пазар чрез най-големия пазар за обезпечени облигации. Тези ценни книжа се смятат за едни от най-сигурните, благодарение на огромния басейн от обезпечения, които покриват дълга.

Дори по време на Наполеоновите войни, когато Дания изпада в невъзможност да погасява заемите си, пазарът на ипотечни облигации продължава да функционира без някакви драстични сътресения.

Обикновено лихвеният процент, при който датчаните теглят ипотека, е номинално същия с доходността, която инвеститорите в тези ценни книжа получават.

На фона на това, че централните банки - от Франкфурт до Вашингтон, отлагат вдигането на лихвите поради влошаващата се икономическа прогноза, доходността по повечето облигации по света също намалява.

Към декември миналата година лихвите бяха отрицателни в продължение на седем години, тъй като централната банка на Дания се опитваше да защити стойността на кроната спрямо еврото.

Понастоящем най-ниската лихва по 30-годишните ипотечни облигации в Дания възлиза на 1.5%. Облигациите обаче стават толкова скъпи, че скоро банките могат да спрат да ги предлагат поради начина, по който оперира пазарът. Те няма да имат избор, освен да предлагат лихва от порядъка на 1%.

„Вероятността е доста голяма”, казва Андерс Аалунд, ръководител Стратегии в Nordea Markets в Копенхаген. Измененията на пазара на ценни книжа са толкова резки, че анализаторите трудно могат да ги следят.

„Всичко с цените се случва действително бързо”, казва Кристиан Хайнинг, главен икономист в Realkredit Danmark A/S. „Няма съмнение, че меките тонове, идващи от централните банки, натискат лихвите надолу”, добавя той.

През последните години чуждестранни инвеститори започнаха да се насочват към датските ипотечни облигации, като понастоящем оформят 1/3 от всички инвеститори на този пазар. Допълнителното търсене помага да се вдигне цената на облигациите, което повлича лихвите надолу.

Йепе Боре, главен анализатор в Totalkredit, коментира, че 30-годишни ипотечни облигации при лихва от 1% не е най-вероятният сценарий, но предупреждава, че „трябва да сте наивни, за да вярвате, че това не може да се случи”.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg