Най-новите румънски инвестиционни фондове - най-силно засегнати от корекцията

631
Най-новите румънски инвестиционни фондове - най-силно засегнати от корекцията

Най-новите инвестиционни фондове в Румъния са изпитали и най-силната волатилност на борсата в северната ни съседка, както и корекцията на румънските индекси от последните няколко месеца.

До момента най-голямото предизвикателство пред румънските портфолио-мениджъри бе да успеят да устоят на низходящата корекция на фондовата борса.

Първият фонд от отворен тип от началото на годината е бил Investica, като до момента той е регистрирал отрицателна доходност от 6%.

Постижението е относително добро, на фона на спада на индексите от близо 30% за периода август-ноември, сочи публикация във финансовото издание ZF.ro.

Следващият фонд, основан в началото на годината, е този, управляван от Raiffeisen Asset Management (RAM), който към края на август излезе с фонда си Raiffeisen Romania Actiuni, отчел отрицателна доходност за инвеститорите в размер на 23%.

Спадът на борсата през последните няколко месеца в Румъния допринесе за това инвеститорите да не бързат да влагат своите пари в тях и, макар фондовете да са повишили своите активи, това е било със значително по-слаб от средния за последната една година темп, през последните няколко месеца.

В същото време, все повече стават и фондовете, които инвестират голяма част от свободните си средства в активи, носещи фиксирана доходност.

Основната причина за спада на румънските индекси през последните два месеца бе корекцията, наблюдавана на водещите световни фондови пазари, инициирана до голяма степен от кризата на ипотечните пазари в САЩ.

Като друга причина се сочеше освобождаването на средства чрез продажбата на акции за участието в първото и най-голямото на румънската фондова борса първично публично предлагане - това на Трансгаз, което тече и в момента.

Голяма част от пазарните участници обаче са на мнение, че с неговото приключване и връщането на пазара на значителни по размер средства можем да станем свидетели на край на корекцията и повишение на румънските индекси през декември, както и в началото на следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg