Най-сериозните кредитни рискове при износ в Централна и Източна Европа са в Румъния

808
Най-сериозните кредитни рискове при износ в Централна и Източна Европа са в Румъния

При износ в Централна и Източна Европа най-сериозните кредитни рискове са в Румъния, репутацията на Полша също не е добра, а най-малки са тези рискове при износ в Австрия.

Това се посочва в проучване "Практики на плащане в Централна и Източна Европа" на водещата белгийската презастрахователна компания Астрадиус (Astradius), съобщи БТА.

В него са участвали 1200 западни компании, които се занимават с бизнес в Централна и Източна Европа. Според 46 на сто от тях оценките, които могат да се дадат на Румъния за кредитния риск са "слаб" до "среден" и поради това кредитната репутация на страната се определя като най-лоша в региона. В същото време 50 на сто от участвалите в проучването са дали на Австрия оценки "много добър" и "отличен".

Според Астрадиус дълговете на румънските предприятия достигат 76 на сто съпоставени с тяхната обща капитализация, което е "едно изключително високо съотношение в сравнение със съседите на Румъния".

Със съотношение дългове/капитализация 36 на сто предприятията в Полша се представят малко по-добре, но тази страна все пак изостава сериозно от средното съотношение 10 до 14 на сто в другите страни, обхванати от проучването, отбелязва Астрадиус, която е създадена преди 80 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg