NBG с ръст от 36% в печалбата си за изминалата година

327
NBG с ръст от 36% в печалбата си за изминалата година

Печалбата на гръцката банка National Bank of Greece (NBG) се е повишила с 36% през изминалата година до 990 млн. евро, в сравнение с 727 млн. евро за предходната 2005 година, посочи изнесеният отчет на банката.

За добрия резултат е съдействал силният ръст на отпуснатите от банката заеми през годината, както и продажбата на международни звена на NBG и частичната консолидация на наскоро придобития бизнес в Турция.

Нетните приходи от лихви са се повишили с 19% за годината до 1.89 млрд. евро от 1.59 млрд. евро година по-рано, сочат данните.

Банката NBG, подобно на останалите гръцки банки, се е възползвала от бума на потребителските кредити в страната, благодарение на ниските лихви по тях, както и значителната активност в сектора на недвижимите имоти и намаляване на рестрикциите за отпускане на потребителски кредити.

Търговските заеми са се повишили с 25% за г одината до 23.2 млрд. евро, в сравнение с 18.6 млрд. евро година по-рано.

В средата на август NBG закупи 46% дял в турската банка Finansbank и от тогава до сега увеличи дела си в банката до 89%.

Акциите на банката приключиха вчерашната си търговия с понижение от 0.4 евро, или 0.9% до ниво от 40 евро за брой на гръцката фондова борса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg