Неочакваните изявления в посланието на Медведев

810
Неочакваните изявления в посланието на Медведев

Руският президент Дмитрий Медведев се обърна към Федералното събрание с ежегодното си послание, което по същество, е програма за действие на руските власти в близко бъдеще и средносрочна перспектива. Освен анонсираните и очакваните от журналистите теми в речта на президента прозвучаха и няколко неочаквани предложения, коментира РИА „Новости".

Най-ярко бе изявлението за корупцията. Медведев заяви, че проблемът с корупцията в Русия няма да се реши само с изпращане в затвора на виновните, но те трябва да изтърпят съответното наказание. Най-неочакваното предложение на руския президент стана неговото изказване за възможното съкращаване на броя на часовите пояси и преразглеждането на целесъобразността от преминаването към лятно време. „Тук трябва да се сравнят всички изгоди за икономиката и очевидните неудобства. Но това трябва да се направи.

Надявам се специалистите да ни отговорят обективно на всички тези въпроси", уточни държавният глава. Медиите също така не очакваха изказването на Медведев за безперспективността на държавните корпорации. Обръщайки се към Федералното събрание, президентът се обяви за преобразование на тези от тях, които работят в конкурентни сектори, в акционерни дружества с възможността да бъдат продадени в бъдеще на частни инвеститори.

„Корпорациите, чиято работа е определена със законови времеви рамки, трябва след завършване на своята дейност да бъдат ликвидирани, а тези, които работят в пазарна, конкурентна среда, трябва с времето да бъдат преобразувани в акционерни дружества, контролирани от държавата", каза той. Сега в Русия работят седем държавни корпорации - „Ростехнологии", „Роснано", „Росатом", Фонд ЖКХ, ВЭБ, АСВ, „Олимпстрой".

Близки до тях функции имат Обединената самолетостроителна корпорация, Обединената корабостроителна корпорация, „Росавтодор". Също неочаквано прозвуча и предложението на руския президент да се преобразуват педагогическите университети в „големи базови центрове за подготовка на учители, или във факултети на класическите университети", а за работа в училищата да се привличат специалисти, нямащи педагогическо образование, но способни да осигурят по-качествено профилирано образование за учениците от горен курс".

„Тези, които решат да работят в училищата, ще могат да преминат през краткосрочни специализирани курсове. Едновременно с това ще бъде въведена особена система от поощрения и изисквания към задължителното потвърждаване на равнището на квалификация на преподавателите", разясни президентът. За учените Медведев предложи да се създаде руски аналог на „Силиконовата долина".

В този център за разработки и изследвания, по предложение на президента, ще се създадат условия, привлекателни за работа на водещи учени, инженери, конструктори, програмисти, мениджъри и финансисти. Особено внимание на Медведев отдели не само на учените, но и на младежта, подкрепяйки идеята за създаване на общокавказки младежки лагер, в който „ще се учат, общуват, почиват," деца от републиките в региона.

„Смятам, че младежите от различни националности и религии трябва да имат възможността и за съвместно учение, и за съвместен отдих. Затова подкрепям идеята за създаване на общокавказки младежки лагер", каза руският президент. Също така Медведев се обяви принудителната работа да бъде превърната в особен вид наказание.

„Ако е невъзможно да се получи глоба, тогава да се налага принудителна работа, която да се въведе като самостоятелен вид наказание", каза Медведев в посланието към Федералното Събрание.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg