Нетната миграция от ЕС към Острова удари 5-годишно дъно

806
Нетната миграция от ЕС към Острова удари 5-годишно дъно

© Pixabay

Нетната миграция на граждани на ЕС към Великобритания удари 5-годишно дъно, сочат официалните данните за миналата година, цитирани от Financial Times.

Така през 2017 година новопристигналите европейци на Острова намаляват до 101 хил. души. От друга страна обаче, гражданите на страни, намиращи се извън ЕС стават все повече, като през миналата година хората, пристигнали от трети страни са с 227 хил. души повече спрямо тези, които са си заминали.

Ревизираните данни за нетната миграция на граждани от ЕС за периода септември 2017 – септември 2016 година отчита 216 хил. нови жители на Великобритания.

Като цяло през миналата година общо 282 хил. души повече са пристигнали на Острова, спрямо тези които са си заминали. 

Британското правителство си поставя за цел да намали годишната миграция под ниво от 100 хил. души на година. Маделейн Съмптън, директор на Migration Observatory към Оксфордският университет, смята, че поне според данните Великобритания си остава привлекателна дестинация, но въпреки това се наблюдава постоянно намаляване на мигрантите от ЕС през последните няколко години.

„Фактори като ниската стойност на паунда и несигурността относно брекзит допринасят за това”, казва тя.

Матю Пърсивал, ръководител назначения в работническата организация CBI, посочва, че статистиката потвърждава това, което компаниите изпитват от референдума за излизане от ЕС ,осъществен през 2016 година, а именно „увеличаващи се пречки пред наемането и задържането на персонал от ЕС”.

„Свободното движение ще приключи”, добавя той, визирайки обещанията на британското правителство да премахне правилата на ЕС за свободно дижение веднъж щом изтече преходния период за брекзит през 2020 година. По думите му, не е ясно как компаниите ще намират квалифицирани кадри, след като промените влязат в сила.

Британската автомобилна индустрия може да изчезне заради брекзитБрекзит може да направи така, че британската автомобилна индустрия да изчезне напълно

Според данните, броят на гражданите на ЕС пристигнали на Острова през миналата година, възлиза на 240 хил. души. От друга страна, броят граждани на ЕС, заминали си от острова, нараства до 139 хил. души.

Интересно е да се отбележи, че докато броят граждни на ЕС намалява като цяло, тези, идващи на Острова от така наречените стари членки на Общността (от преди 2004 година) нараства. 

Нетната миграция към Великобритания от страни като Франция, Германия и Италия скача до 57 хил. души.

Статистиката покава, че броят на хората, пристигнали за да заемат „определена работа”, скача с близо 10% през 2017 година. От друга страна, броят на идващите в търсене на „спекулативна работа” намалява с 18% до 75 хил. души.

Броят на мигрантите, дошли във Великобритания с цел образование, нараства с цели 43% през 2017 година до 189 хил. души.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg