„Независимая газета“: Русия строи АЕЦ в чужбина на дъмпингови цени

697
„Независимая газета“: Русия строи АЕЦ в чужбина на дъмпингови цени

Договорът за строителството на АЕЦ „Белене“ е сключен по минимална цена, заяви за „Независимая газета“ източник от атомния отрасъл. Заради закритостта на отрасъла не може еднозначно да се потвърди или опровергае тази гледна точка, коментира експерт.

Атомният отрасъл е един от малкото, който осигурява паритет на Русия с развитите страни. Напълно закономерно е нашите атомни специалисти да се конкурират на атомния пазар със западни компании, включително получавайки милиарди договори за строителството на АЕЦ.

Но при проверка става ясно, че далеч не всички проекти са печеливши и са сключени при изгодни в търговско отношение условия. Впрочем, такава е спецификата на атомния отрасъл, където търговските интереси много често остават на заден план, отстъпвайки място на интересите на сигурността и запазването на високотехнологичния отрасъл.

 Едва ли не единственият наистина търговски договор, реализиращ се от „Атомстройекспорт“ в чужбина, може да бъде смятан строителството на АЕЦ в България. Това съобщи за „НГ“ анонимен източник в атомния отрасъл.

По думите му, договорът за строителството на двата енергийни блока на българската АЕЦ „Белене“ е сключен по минимална цена. По думите на източника, българите са „се качили на последния влак“. В момента такива цени за строителството на АЕЦ вече няма по света.

Що се отнася до другите чуждестранни проекти на „Атомстройекспорт“, те като правило се реализират при условия на откриване на кредитни линии за чуждите партньори. Т.е. централата се строи с пари на руските данъкоплатци, които се отпускат на чуждата държава с минимална лихва. Става дума за Индия и Китай.

 При това сметките на длъжниците не винаги се изчисляват в живи пари. Източникът посочи като пример сътрудничеството с Пекин. Като минимум част от първото плащане за Тянванската АЕЦ е осъществено на основата на бартер. За високите технологии на руските атомни специалисти китайците частично се разплатиха със своя ширпотреба. Т.е. на практика се получава, че нашите партньори от Поднебесната с помощта на Русия не само създават пълноценен атомен отрасъл, но и осигуряват поръчки за собствената си лека промишленост.

Анкетираните от „НГ“ експерти признават, че финансовата страна на строителството на чужди обекти от руските предприемачи предизвиква определени въпроси. Както отбеляза ръководителят на аналитичния отдел на ИК „Вестига“ Иля Фролов, приходите на „Атомстройекспорт“ през 2007 г. са достигнали 610 милиона долара, докато строителството само на една АЕЦ в „Белене“ (България) с мощност 1000 МВт се оценява на 4 милиарда долара.

„В момента в портфейла с поръчките на компанията има седем проекта. Отчитайки средният срок за строителството на една АЕЦ – около 3-4 години – и приблизителната оценка на строителството на един обект - около 2-3 милиарда долара, ние оценяваме портфейла с поръчките на компанията на 14-21 милиарда долара през следващите 3-4 години, което трябва да осигури приходи от 3.5-7 милиарда долара годишно“, припомня експертът.

 При това той подчерта, че съгласно оценката на анализаторите на „Вестига“, „Атомстройекспорт“ отразява не повече от 9-17% от приходите от строителството на обекти в неконсолидирания отчет по РСБУ, което може да е обусловено от използването на различни схеми за оптмизиране на движението на паричните потоци на холдинга.

Съгласно мнението на водещия експерт от УК „Финам Мениджмент“ Дмитрий Баранов, имайки предвид общата закритост на атомния отрасъл и секретността на договорите заради голямата световна конкуренция, еднозначно да се потвърди или опровергае гледната точка на източника на „НГ“ не е възможно.

 „Не е изключено нашата страна да е направила някакви отстъпки, но това се прави от всички страни, защото главното в подобен вид договори – не е еднократната сума за строителството на АЕЦ, получена след подписването на договора, а следващите плащания за разнообразното й обслужване, които като правило превъзхождат сумата на самото строителство няколко пъти“, отбеляза експертът. „Освен цената на строителството като такова е необходимо да се оцени, че след това изградените мощности в течение на продължително време също така ще се обслужват от руски компании, а това може да се окаже не по-малко печелившо в сравнение със самото строителство“, съгласен е с него и анализаторът на ФК „Откритие“ Станислав Шубин.

По думите на Баранов, тъй като този пазар е с висока конкуренция, то сключвайки договор с клиента, предприемачът го „обвързва със себе си“, затова и строителството на следващите си АЕЦ поръчителят може да поръча на същата компания. „Що се отнася до цените, тяхното намаление може да се превърне в отлично оръжие в борбата за клиента и затова няма нищо учудващо в използването им“, смята анализаторът. „И последно. Смятам, че каквато и да говорят различни източници, ръководителите на нашата атомна енергетика едва ли биха работили на загуба, особено като имаме предвид, че държавата очаква средства в бюджета и от атомния отрасъл. А и атомните специалисти не изглеждат като хора, които не разбират нищо от икономика, едва ли биха сключили договори, които въобще да не са изгодни за Русия, това е не само глупаво, но и подсъдно“, убеден е Баранов. Сходна гледна точка има и Шубин.

По думите му, атомът – това е изключително държавен прерогатив, затова не трябва да се разглежда строителството на атомни обекти в други страни от позицията на извличане на печалби, особено днес, когато световната политическа конюнктура не е особено благосклонна към Русия. Укрепването на взаимоотношенията ни с нашите близки съседи е положителен фактор, смята анализаторът. „Китай, във връзка с повишаването на жизненото равнище на все повече китайци, ръстът на средната класа в тази страна, се превръща в голям потребител, затова компаниите, които първи заемат свои ниши на китайския пазар, в бъдеще ще могат да получат изключително високи печалби“, заяви Шубин.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg