Нова вълна от бедност заплашва Източна Европа

480
Нова вълна от бедност заплашва Източна Европа

Икономиките на 50 развиващи се държави ще са изложени на риск и през следващата година, в резултат на високите цени на хранителните продукти и горивата. Много други ще бъдат силно засегнати, България е сред тях. Въпреки че цените на храните и петрола претърпяха известен спад през последните месеци, след пикови стойности през юли, те остават двойно по-високи, в сравнение с края на 2006 г.

В средата на септември цените на петрола бяха с 40% по-ниски от цените през юли. Цените на храните паднаха с около 8%, но са с 44% по-високи от края на 2006 г. Високите цени причиняват растяща инфлация и непредвидими уязвимости, предупреждава Международният валутен фонд. Институцията анализира ефекта на високите цени за първи път през юни; сега експертите предлагат актуализирана прогноза, посочва Дойче Веле.

Те разработват няколко сценария на икономическия ефект от високите цени. Той засяга голяма група от държави с ниски и средни доходи, сред тях попада и България. По-добрият сценарий предвижда цените на петрола да останат относително ниски; в този случай държавите, зависещи от внос на петрол, ще успеят да закрепят икономиките си. Но ако цените на храните и петрола се върнат към най-високите стойности от тази година, държавите-вносителки ще бъдат подложени на брутален инфлационен натиск.

Според МВФ фундаменталните пазарни сили, които предизвикаха скока на цените, продължават да действат и най-вероятно ще ги поддържат високи. Световната икономика продължава да се забавя, новата финансова криза задълбочава забавянето и прави макроикономическата прогноза за следващата година крайно несигурна. Опасностите от високите цени са най-големи в Африка, но още през април, при първия шок от високите цени, МВФ и Световната банка изразиха загриженост и за съдбата на социално слабите и бедните в Източна Европа и Централна Азия.

Цените на хранителните продукти и енергията в новите членки на ЕС са се увеличили повече от два пъти през последните две години. Само за храна гражданите на държави, като България, започват да харчат почти 50% от доходите си. Световната банка смята, че високите цени заплашват региона с нова вълна от бедност. Рисковете са най-големи в държавите с фиксирана валута, където частното кредитиране е създало големи дисбаланси, ускорило е инфлацията и е създало опасност от „прегряване” на икономиката.

Според МВФ комбинацията от високи цени и огромните сътресения, тръгващи от американския финансов пазар, ще се отразят силно на източноевропейските държави, които са залагали предимно на чуждо финансиране за финансовите си сектори.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg