Облигациите в Източна Европа дават възможност за покупки

706
Облигациите в Източна Европа дават възможност за покупки

Източноевропейските дългови пазари може би стават жертва на пазарната волатилност, породена от опасенията по отношение на фискалните проблеми в краткосрочен план, които пренебрегват фундаментите на региона и подтикват някои инвеститори да търсят възможности за покупки, пише Bloomberg.

"Средно погледнато Източна Европа като регион е много малко задлъжнял, в сравнение със Западна Европа," казва Луц Роемайер, който управлява активи за около 15 млрд. долара в Landesbank Berlin Investment GmbH. "Смятам това за възможност за закупуване в дългосрочен план."

От 10-те бивши комунистически държави, които са се присъединили към ЕС от 2004 г. насам, при осем съотношението на публичния към БВП е по-малко в сравнение със средното за ЕС в размер на 78.7%, показват данни на ЕК. Това обаче все още не е отразено на дълговите пазари в региона.

"От фундаментална гледна точка много от Източноевропейските страни имат по-добри финансови съотношения, но в момента дълговата криза е свързана по-скоро със страха, отколкото с фундаменталните характеристики," казва Гай Лебас от базираната във Филаделфия Janney Montgomery Scott LLC, която управлява активи на клиенти за 44 млрд. долара.

Унгария през миналата седмица засили опасенията за криза, подобна на тази в Гърция в опита си да убеди гласоподавателите да приемат ограничение на публичните разходи. Това доведе до повишение на лихвите по държавните облигации в региона и поевтиняване на валутите.

Допълнителната лихва, която инвеститорите искат, за да притежават унгарски облигации, вместо щатски, скочи до 419 базисни пункта на 4 юни, което беше най-високото й ниво от май 2009 г., преди да възстанови около 90 базисни пункта до вчера. В Полша, която е най-голямата държава от източноевропейските страни членки на ЕС, спредът нарасна до 11-месечен връх до 217 базисни пункта на 8 юни, преди да възстанови 14 пункта.

"Спредовете по държавните облигации на Източноевропейските страни изглеждат привлекателни по отношение на фундаменталните показатели, но страхът най-вероятно ще предотврати незабавно възстановяване, така че очакваме спредовете да нараснат още преди да търсим възможности за купуване," казва Лежас.

Когато инвеститорите позволят сключването на сделките им да се ръководи от фундаменталните показатели, загубите напоследък на пазарите за облигации и акции в регион могат да подготвят почвата за възстановяване, според анализатори от UBS Ltd.

Най-задлъжнялата държава в региона като дълг към БВП е Унгария, където държавният дълг е бил 78.3% от БВП през миналата година, или 0.4 процентни пункта по-малко от средното за Еврозоната. Бюджетният дефицит на страната е бил 4% от БВП, в сравнение със средните 6.3% за Еврозоната.

"Унгария изпъква в източна Европа по отношение на задлъжнялостта," казва Роемайер. Той обаче, като цяло е "напълно спокоен по отношение на на развиващите се европейски страни, от които идват облигациите."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg