Образованието в балканските страни не е пазарно ориентирано, затова има безработица

281

Според виенския Институт за икономически проучвания в балканския регион няма значителни инвестиции в човешкия капитал, с изключение до известна степен на България, съобщи Ройтерс.

Новите технологии и новата посткомунистическа икономическа структура изискват промяна на учебните програми във висшите училища, за да бъдат ориентирани към пазара, но досега почти нищо не е направено в тази област, заявява пред агенцията Владимир Глигоров от виенския институт.

Въпреки реформата в българските университети, те продължават да са неадекватни на изискванията на пазара, което предизвиква недоволство в индустрията, посочва Ройтерс, цитирайки председателя на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. "Има истински глад за специалисти в информационните технологии и за инженери, но само 4 процента от всички предмети, преподавани във висшите училища са в областта на технологиите. Държавата просто не се интересува какво иска пазарът", казва Тебеян.

Същото, според специалисти от Световната банка е и положението в Сърбия, където високообразовани хора, най-вече във финансовия и в други софистицирани сектори могат да си намерят работа, но положението на всички останали е лошо.

Тук, както и в други балкански страни, се наблюдава хиперпроизводство на специалисти в определени професии, които нямат шанс да си намерят работа. "Образованието, което получават хората на Балканите не съответства на търсенето на пазара", обобщава Горан Сараваня, аналитик в хърватската инвестиционна банка CAIB.

Хърватия, която се готви да се присъедини към ЕС към 2010 г., може да изпита шок в икономиката си, ако дотогава не реконструира своята образователна система, за да отговаря на нуждите на пазара, заявяват анализатори.

В Румъния работната сила възлиза на 4,7 млн. души. Близо 2 млн. души напуснаха през последните години страната и отидоха да търсят работа в чужбина, което предизвика недостиг на работна ръка в някои сектори, включително в строителството. В България също има изтичане на работна ръка, главно към Гърция и Испания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg