Общо 1.2 млрд. евро събрани на донорска конференция на ЕС за Косово

463
Общо 1.2 млрд. евро събрани на донорска конференция на ЕС за Косово

Общо 1,2 милиарда евро бяха обещани на състоялата се донорска конференция за Косово, която бе организирана от Европейската комисия.

Средствата трябва да бъдат използвани за подобряване на социално-икономическия живот на всички жители на Косово без оглед на етническата им принадлежност, за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, за усилване на държавността и административния капацитет в Косово през периода 2009-2011 г.

От цялата сума Европейският съюз се ангажира да предостави 508 милиона евро. "Горд съм, че днес Европейският съюз показа съвсем ясно привързаността си към развитието на Косово и към запазване на стабилността в района на Западните Балкани.

Благодаря също на нашите международни партньори за техния принос, за поетите ангажименти. Обещаните 1,2 милиарда евро ще помогнат да се постигне по-добро бъдеще за цялото население на Косово", заяви на пресконференция комисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от БТА.

Според специалния представител на Европейския съюз в Косово Петер Фейт днешната конференция е показала, че "нашата силна ангажираност към европейското бъдеще на Косово е съпроводена със съответстваща засилена финансова подкрепа".

В началото на конференцията днес Оли Рен заяви, че целта е да се осигурят един милиард евро за развитието на Косово и крайният резултат надхвърля очакванията на Европейската комисия.

От обещаната сума от 1,2 милиарда 1,1 милиарда ще бъдат използвани за различни проекти, включително за подобряване на инфраструктурата, свързваща Косово с останалата част на региона, за подобряване на образованието сред много младото население на Косово, за укрепване на институциите, действащи за налагане на върховенството на закона и др.

А 100 милиона евро ще бъдат заделени като резерв в случай на плащания по наследени от Косово дългови задължения.

Участващи в конференцията представители на Международният валутен фонд, Световната банка и на различни агенции на ООН дадоха положителна оценка за подобна програма за изразходване на обещаните средства за Косово.

В същото време донорите подчертаха, че тяхната финансова подкрепа ще бъде обвързана с прилагането на широки реформи в Косово, със забележимо подобряване на условията за живот на всички етнически общности в новата държава.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg