Очаква се бум на първични публични предлагания в Румъния през следващите няколко години

643
Очаква се бум на първични публични предлагания в Румъния през следващите няколко години

Значителният инвеститорски интерес към първичното публично предлагане на Трансгаз, което бе и единственото на румънската фондова борса през тази година. Все по-нарастващата нужда от финансиране на румънските компании се очаква да доведе до бум на първични публични предлагания на борсата в северната ни съседка през 2008 година.

Допълнително този процес ще се подсили и от кризата, обхванала световните финансови пазари и довела до значително затягане на условията за отпускане на заеми.

Това, според специалисти, ще се изрази в търсенето от страна на компаниите на други начини за финансиране на тяхната дейност, каквито предоставя борсата.

Една от основните роли на фондовия пазар е именно преразпределение на свободните парични средства и насочването им към компании с нужда от такива за развитие на своя бизнес.

Според пазарни наблюдатели бумът на първичните публични предлагания се очаква догодина да доведе до значително повишение на пазарната капитализация на румънския фондов пазар, както и да е в основата на ръста на румънските индекси.

Анализаторът Даниел Бадеа заявява пред финансовото издание ZF.ro, че очаква между 25 и 30 първични публични предлагания през следващите няколко години, предимно на частни компании. От компанията му Badea Clifford Chance вече подготвят четири IPO-та на румънски компании за следващата година, две от които най-вероятно ще се състоят на румънския фондов пазар, а други две на международни.

Очаква се пазарът на първични публични предлагания да получи положителен тласък и от развитието на този на пенсионни и инвестиционни фондове, които все по-често се оглеждат за нови имена, към които да насочат своите средства, смятат запознати.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg