Очаква се румънските компании да наберат 350 млн. евро на борсата тази година

471
Очаква се румънските компании да наберат 350 млн. евро на борсата тази година

Набирането на капитал през румънската фондова борса, подобно на това в България е станало доста популярно.

Чрез увеличаване на капитала си румънските компании се очаква да наберат общо 350 млн. евро за настоящата година.

Само за първото полугодие румънските компании са набрали капитал чрез борсата в размер на над 100 млн. евро, като процентът на записване на новите предложени акции е бил в размер на 95%.

В процедура на увеличаване на капитала си са още 30 листнати на борсата румънски компании, които се очаква да наберат над 220 млн. евро до края на годината.

Най-голямо увеличаване на капитала си през тази година е осъществено от банката Transylvania Bank, която е повишила капитала си с 40.5 млн. евро, но се очаква стойността да бъде превишена от строителния предприемач Impact, който се очаква да набере капитал в размер на 73 млн. евро.

И макар родният фондов пазар да е значително по-малък по размер от румънския, определено може да се каже, че нашите компании могат да се конкурират и дори да бият румънските по набиране на капитал през борсата.

В момента 13 родни дружества са в процес на набиране на капитал в размер на близо 500 млн. лева, като най-голямото такова ще се осъществи от втората по пазарна капитализация българска компания - Химимпорт, в размер на 220 млн. лева, следвана от дъщерната й Централна Кооперативна Банка, с планирано такова в размер на 74.8 млн. лева.

Общо 49.5 млн. лв. възнамерява да набере от пазара Холдинг Варна А, холдингово дружество, чиито акции са компонент от широкия индикатор BG40.

За над 40 млн. лв. са и увеличенията на Спарки Елтос и Индустриален Холдинг България, докато Адванс Екуити Холдинг, чиито права се търгуват в момента, ще набира близо 26 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...