Очаква се в IPO-то на Трансгаз да участват над 10 000 инвеститори

632
Очаква се в IPO-то на Трансгаз да участват над 10 000 инвеститори

Първичното публично предлагане на Трансгаз, което ще бъде най-голямото на Букурещката фондова борса досега, се очаква да предизвика интерес у над 10 000 инвеститори, каза Стивън Ван Гронинген, председател на Raiffeisen Bank, която е мениджър на предлагането.

Този брой е равен на общия брой инвеститори, които са били активни на борсата в Букурещ за последните няколко месеца. Румънската преса припомня, че на IPO-то на Transelectrica миналото лято участваха малко над 5 000 инвеститори.

Предлагането на Transgaz е на обща стойност около 65 млн. евро и е най-голямото за капиталовия пазар в страната.

То се провежда в момент на сериозна корекция за пазара, която продължава от няколко месеца насам, на фона на несигурността на международните пазари и финансовото напрежение в САЩ.

Представителите на Raiffeisen Capital & Investment обаче са оптимисти и считат, че предлагането ще мине успешно, като за това изключително много разчитат да допринесе въвеждането на права при разпределянето на книжата.

“В IPO-то на Трансгаз за пръв път ще се използва разпределяне чрез права, като търговията ще започне три дни след клиъринга. Така парите на инвеститорите няма да са блокирани за няколко месеца напред, и те ще могат да продадат инвестицията си още тази година. Търговията с правата се очаква да започне на 19 декември тази година”, казва Мирела Йонеску, генерален мениджър на Raiffeisen Capital & Investment.

Когато увеличението на капитала бъде регистрирано в Централен Депозитар, което ще бъде най-вероятно през февруари, инвеститорите ще получат акции срещу правата

В момента на записването инвеститорите ще получат по 100 акции и 100 права, като те ще могат да продадат правата веднага щом на борсата започне търговията с тях.

Публичното предлагане ще започне в понеделник – 26 ноември и ще свърши на 7 декември. Компанията предлага 1.177 млн. акции, или 10% от капитала си, на цена 191.92 румънски леи за акция

За дребните инвеститори е отредено 40% от количеството, като цената за тях ще е в диапазона от 2 000 до 500 000 RON, а борят на акциите, които те могат да запишат между 11 и 2 605.

Останалите 60% ще са достъпни за големите инвеститори, като стойността на записването ще е над 500 000 RON (143 000 евро).

За да се избегне презаписване, IPO-то ще се проведе на принципа pro-rata, т. е. ще има пропорционално разделение на големи и дребни инвеститори и всеки ще получи акции в съответствие със записването, което е направил.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg