ОИСР прогнозира забавяне на ръста на гръцката икономика

388
ОИСР прогнозира забавяне на ръста на гръцката икономика

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва на правителството в Атина да намали разходите и бюрокрацията в държавния сектор и да подхожда рестриктивно към доходите, тъй като в противен случай би могъл да настъпи сериозен дисбаланс по отношение на изпълнението на бюджетите на страната през следващите години, предаде БТА.

В доклад на ОИСР, цитиран от гръцките вестници, се казва, че през 2007 г. бюджетният дефицит на Гърция е бил 3.1 на сто от БВП на страната, а не 2.8 на сто, както сочат
официалните разчети на министерството на икономиката.

През 2008 г. и 2009 г. ОИСР предвижда бюджетният дефицит на Гърция да остане на нива от 2.1 на сто, докато ревизираните прогнози от гръцкото министерство на икономиката сочат намаляване на дефицита до 1.6 на сто от БВП за тази година и до 0.8 на сто от БВП за 2009 г.

ОИСР смята, че настъпилото нарастване на инфлацията заради поскъпването на горивата и храните ще бъде основен фактор за забавяне на икономическия растеж на Гърция през настоящата и през следващата година.

Очакванията са Гърция да забави икономическия си растеж през тази и следващата година и от 4.5 на сто през 2007 г., той да достигне 3.5 на сто през 2008 г. И 3.4 на сто през 2009 г.

Високата инфлация, която варира между 3.1 и 4.3 на сто, в съчетание с ниската производителност, според ОИСР, може да има има негативен ефект върху ниската конкурентоспособност на гръцката икономика.

Прогнозите на ОИСР показват още, че безработицата в Гърция е била 8 на сто през 2007 г. и че ще се стабилизира през тази и следващата година до 7.7 на сто, ако не бъдат взети мерки за по-нататъшно либерализиране на пазара на труда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg