OMV България, с печалба от 11 млн. евро през изминалата година

697
OMV България, с печалба от 11 млн. евро през изминалата година

Една от водещите румънски петролни компании - Petrom, отчете консолидирана печалба за изминалата година в размер на 461.3 млн. евро, или понижение от 2%, в сравнение с предходната година, показват публикации в румънските медии.

Собственост на компанията е и звеното OMV Bulgaria (OMV България), което за изминалата година е реализирало печалба в размер на 11 млн. евро, както и OMV Serbia с печалба в размер на 10.7 млн. евро.

Консолидираните приходи на компанията са се повишили с 3% на годишна база, до ниво от 4.47 млрд. евро. Около 586 млн. евро от приходите на компанията са били от звената собственост на компанията, които наброяват близо 25.

Петролният гигант е успял да стабилизира производството си през втората половина на изминалата година, като в същото време поевтиняването на долара спрямо леята е оказало благоприятно въздействие върху резултатите на компанията.

Рекордните цени на петрола обаче, както и поскъпването на румънската валута през първата половина на изминалата година, са неутрализирали този положителен ефект.

Сред печелившите звена, собственост на компанията, са подразделенията OMV Romania, с печалба за изминалата година преди данъци в размер на 17.3 млн. евро, както и Petrom Gas с резултат в размер на 15.2 млн. евро.

Инвеститорите прогнозират румънската компания да запази през тази година поне резултатите си от изминалата, като се вземат предвид високите цени на петрола на международните пазари.

Сред рисковете, които стоят пред компанията е по-нататъшно повишение в цената на петрола, както и евентуално поевтиняване на румънската национална валута спрямо долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg