OMV излезе с изненадващо предложение към унгарската MOL

379
OMV излезе с изненадващо предложение към унгарската MOL

Войната на нерви между австрийската OMV и унгарската Mol премина на нов етап, след като австрийската енергийна група се прицели към унгарската си цел с изненадващо висока цена, пише FT.com.

Контролираната от правителствата на Австрия и Абу Даби компания OMV обяви, че е готова да плати за придобиване на останалите около 80% от капитала на Mol по 32 000 форинта за акция. Така стойността на унгарската рафинерия ще скочи на около 3.5 трлн. форинта (14 млрд. EUR).

Предложението надвишава с 44% върха от 22 290 за акция на Mol, постигнат през май. Преди да се пристъпи към сделка предложението първо ще трябва да се гласува от акционерите на унгарската група.

Офертата е и 19% над цената на затваряне в понеделник от Ft 26.970. Акциите на Mol, където OMV контролираше първоначално 10% от капитала й, поскъпнаха през последната седмица спекулативно около предположенията за продажбата на рафинерията. От своя страна акциите на OMV се снижиха с 5.3%, до 48.80 EUR.

Първоначално OMV увеличи участието си в Mol от 18.6% на 19%, до сегашното 20.2% дялово участие.

Акциите на Mol поскъпнаха и поради предположенията за изкупуване от ръководството или чрез свързани лица на ценни книжа в опитите си от защита срещу определените от корпоративния мениджмънт враждебни намерения на един австрийски конкурент.

Предполага се, че ръководството на Mol контролира директно или непряко почти 40% от капитала на компанията.

В опитите си да смекчат унгарската опозиция от OMV обявиха, че са готови да предложат до 25% от собствените си акции, за да подпомогнат сключването на сделката.

От австрийска страна, които са изпратили писмо до министър-председателя на Унгария с подробности около запазване на държавния интерес в компанията, предлагат съвместен бизнес-план, който включва двойно листване на Mol във Виена и Будапеща, както и силно унгарско присъствие в ръководните органи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg