От контрабанда към производство – фабрики за фалшиви цигари заливат Европа

1172
От контрабанда към производство – фабрики за фалшиви цигари заливат Европа

© Unsplash

В началото на годината испанската полиция нахлува в три незаконни фабрики за тютюн, като конфискува тютюневи листа и незаконни цигари на стойност близо 40 милиона евро. В една от тях, в северния град Алфаро, са открити 10 украински работници, петима от които бежанци от войната, наети на работа без договори и с ниско заплащане. Групата работи по цял ден и живее във фабриката, като ѝ е забранено да я напуска.

„Тази операция е една от десетките в целия ЕС, които според регионалните полицейски служби и агенциите за борба с измамите са довели до рекордни нива на конфискация на незаконни цигари“, съобщава в свой анализ Reuters.

Информационната агенция се допитва до дузина специалисти в тази област, включително служители на правоприлагащите органи, ръководители на тютюневи компании и анализатори от индустрията. А те са категорични - престъпните групи, които традиционно се снабдяват с нелегални тютюневи изделия предимно от страни извън ЕС, все по-често изграждат производствени мощности в Западна Европа, за да бъдат по-близо до пазарите с по-високи цени.

Тенденцията се засилва от спирането на пътуванията заради пандемията от COVID-19, която прекъсна доставките от страни извън блока, обясняват от Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Възможно е тя да се е ускорила допълнително от войната в Украйна, която от години е производствен център и транзитен маршрут за нелегален тютюн.

PMI отбелязва значителен напредък в изграждането на бъдеще без димКомпанията представи Интегриран годишен доклад за устойчиво развитие за 2022 г., който отразява прогреса в трансформацията й


Освен че застрашава здравето на хората, фалшифицирането е финансов трън в очите на най-големите тютюневи компании в света в момент, когато те са изправени пред глобален спад на тютюнопушенето, респективно на продажбите, който стимулира големи инвестиции в алтернативни продукти.


"Престъпните банди преминаха от внос на фалшиви продукти в Европа към създаване на незаконни производствени мощности в границите на ЕС", заявява Сирил Олив, регионален ръководител на отдела за борба с незаконната търговия на British American Tobacco.

BAT - един от световните гиганти в тютюневия сектор, заедно с Imperial Brands, Japan Tobacco и Philip Morris International, съобщават за увеличаване на фалшификациите от миналата година насам във Франция, Нидерландия, Португалия, Словения, Дания и Чешката република. Това твърдение среща недоверие от страна на различни активистки групи, които смятат, че компаниите преувеличават размера на незаконния пазар като част от лобистките им усилия срещу въвеждане на по-високи данъци за сектора.

Но последните данни показват, че конфискациите на нелегални цигари се увеличават.

Европейската алкохолна индустрия пита Дъблин: Защо, г-н здравен министър? Ирландия иска да въведе етикети със здравни предупреждения на опаковките на бутилките с алкохолни напитки


По данни на ОЛАФ през миналата година в ЕС са конфискувани рекордните 531 млн. фалшиви тютюневи изделия, което е с 43% повече в сравнение с около 370 млн. конфискувани цигари през 2020 г. Около 60% от тях са от незаконно производство в блока, а останалите са внесени контрабандно.

От Европол коментират пред Reuters, че миналата година вероятно ще постави рекорд и по отношение на броя на незаконните фабрики за цигари, за които е съобщено, че са затворени от националните полицейски сили, въпреки че данните за цялата година все още не са налични.

Разследващи тютюна

В отговор на тази негативна тенденция тютюневата индустрия наема следователи, които да проучат незаконните операции и да споделят информация с европейските власти, обясняват ръководители на Japan Tobacco, BAT и Imperial Brands.

Трите най-големи тютюневи компании отказват да посочат точния размер на финансовите щети от незаконната търговия. Според Винсънт Бърн, ръководител на операциите на компанията за борба с незаконната търговия, обаче Japan Tobacco е похарчила "стотици милиони долари" за събиране на информация за фалшификаторите, която след това предава на европейските органи като OLAF.

Китай забрани електронните цигари с плодов ароматНовата наредба не е изненада за местните компании, те я очакваха и предприеха стъпки за експанзия на други пазари


"Имаме специална функция в рамките на компанията, която се опитва да защити нашите активи, да защити нашите марки и да се бори с незаконната търговия", казва Бърн, бивш детектив, който е разследвал организираната престъпност в Ирландия.

BAT и Imperial Brands обясняват, че също имат разузнавателни операции.

По-малко от едно евро за производство

Фалшификаторите обикновено копират популярни марки цигари, сред които са Winston на Japan Tobacco, Marlboro на Philip Morris, Dunhill на British America и Nobel на Imperial Brands.

Производството на пакет от 20 цигари струва по-малко от едно евро, казва Бърн, но се търгува на цена, която е няколко пъти по-висока в зависимост от пазара.

Коя е първата държава в света, която ще забрани цигарите за младите?Всеки, роден след 2008 г., няма да може да си купува цигари или тютюневи продукти в страната, съгласно закон, който се очаква да бъде приет през следващата година


Според Алекс Макдоналд, ръководител на отдела за групова сигурност в Imperial Brands, доставките от Китай и други части на Азия, които са били най-големите източници на фалшиви цигари, попадащи в ЕС, са намалели по време на пандемията от COVID-19, което е довело до увеличаване на производството в самата Европа.

Нахлуването на Русия в Украйна може да е ускорило тази тенденция, заявява Ернесто Бианки, директор на отдел "Приходи и международни операции, разследвания и стратегия" на ОЛАФ, като добавя, че агенцията "анализира как измамниците може да са променили маршрутите си".

Украйна е била център за производство на незаконен тютюн и маршрут за доставка на незаконни и фалшиви цигари, произведени в Русия и Беларус - дейности, които може да са били прекъснати от войната, казва още Макдоналд от Imperial Brands.


 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg