OTP - избрана за банка на годината в страните от ЦИЕ

353
OTP - избрана за банка на годината в страните от ЦИЕ

Най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК - ОТР е била избрана за най-добрата банка на развиващите се пазари в Централна и Източна Европа в 14-то годишно изследване на списанието Global Finance, посочиха изнесени днес данни на унгарското онлайн издание portfolio.hu.

От списанието наблегнаха на изключително силната активност при сделките по сливания и поглъщания от страна на ОТР през изминалата година, като банката придоби руската Investsberbank, украинската RBUA, сръбските Zepter banka и Kulska banka, както и македонската СКВ.

На фона на постепенното понижение на рентабилността на унгарската банка от авторитетното издание посочват, че тя остава една от най-рентабилните банки в световен мащаб, като възвращаемостта на активите й възлиза на 3.38%, а тази на собствения капитал в размер на 32.3%.

В същото време специалистите са убедени в добрите перспективи за ръст пред унгарската банка, на фона на разширяване на дейността й към бързоразвиващите се пазари на страните от ЦИЕ.

Класирането на банките е осъществено въз основа на набор от критерии, сред които ръст на активите, рентабилност, ниво на услугите, продуктова иновация, както и приемането на международните корпоративни стандарти.

Днес от Raiffeisen повишиха инвестиционната си оценка на банката на "buy" от "hold", като въз основа на новите методи на оценка, базирани на справедливата стойност на банката към 2010 година, от там заявяват, че ОТР е с потенциал за поскъпване от 18.3%.

Днес акциите на унгарската банка регистрираха повишение от 0.4% по време на търговията си на будапещката фондова борса, до ниво от 9 817 форинта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg