Отписват дългове на домакинства и предприятия в Гърция

1162
Отписват дългове на домакинства и предприятия в Гърция

Отписват дългове домакинства и предприятия в Гърция

В края на 2011 г. общите дългове на домакинствата и предприятията в Гърция към банките са били в размер на 248.5 млрд. евро

Домакинствата в Гърция ще бъдат освободени от дългове, които варират от 22.5 милиарда до 34 милиарда евро, а предприемачите - от дългове на стойност от 30 до 36 милиарда евро. Това ще стане, ако се реализира схемата за отписване на част от гръцкия дълг, съобщават медиите в Атина, цитирани от БТА.

Очаква се да бъдат отписани дългове от 50 до 70 милиарда евро. Решението за заемите на домакинствата и предприятията се търси от гръцкото правителство съвместно с банките. Едно от обсъжданите предложения е да бъдат отписани дългове от заеми, възлизащи процентно на 20 до 30 на сто.

Официален представител в Атина заяви, че съответните окончателни решения ще бъдат взети през март, тъй като все повече кредитополучатели заявяват, че не могат да обслужват задълженията си.

В. "Етнос" пише, че американската компания Bain наскоро е депозирала план за отписване на заемите на домакинства и фирми в министерството на финансите и в централната банка на Гърция. По-специално в него се визирали различни решения за това как кредитните институции в страната да посрещнат рекапитализацията, предвидена във втория спасителен план, както и несигурността, която би възникнала заради рецесията.

В края на 2011 г. общите дългове на домакинствата и предприятията в Гърция към банките са били в размер на 248.5 млрд. евро. Необслужваните заеми са надхвърляли 36.5 млрд. евро.

В края на миналата седмица гръцкото правителство одобри покана за стартиране на процедурата за размяна на облигации по гръцкия дълг, която се предвижда да приключи на 12 март. На 19 март пък трябва да бъде подписано новото кредитно споразумение, на базата на което Атина ще получи втория спасителен заем в размер на 130 милиарда евро. Кредитът бе одобрен от Еврогрупата заедно със споразумение за отписване на част от дълга на страната, според което частните инвеститори приеха загуби от 53.5 процента от номиналната стойност на притежаваните от тях облигации. В замяна на това Атина се ангажира да извърши редица реформи в частния и държавния сектор и да пристъпи към приватизация на държавни компании.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg