ОТР може да премахне ограничението за дял на чуждестранни инвеститори до 50%

278

Водещата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК е възможно да премахне ограничението от 50% за чуждестранните, собственици от капитала си, сочат публикувани в унгарските медии данни.

Това подхранва спекулациите на пазара, че банката се подготвя да продаде мажоритарен пакет на чуждестранна финансова институция в бъдеще.

Разпространените слухове сочат, че подобно решение за ограничаване на притежавания дял над 50% от чуждестранни инвеститори е възможно да бъде гласувано на следващото акционерно събрание на банката.

Унгарската банка регистрира през четвъртото тримесечие на миналата година най-ниската си печалба от две години насам.

За цялата изминала година печалбата на банката възлезе на 187.4 млрд. форинта (738.8 млн. евро), което превиши средните й очаквания за печалба в размер на 184.7 млрд. форинта.

През тримесечието октомври-декември обаче, към резултата на банката след консолидация са били добавени тези на три новопридобити банки - Zepter, Investsbergank и OTP Ukraine, след два месеца на опериране, като звено на ОТР.

За четвъртото тримесечие е било наблюдавано значително повишение по показателя разходи-приходи, като съотношението е възлязло на 60.8% от 53.7% през третото тримесечие на изминалата година.

В същото време се е наблюдавала и негативна тенденция на силно влошаване на кредитния портфейл на международните звена на банката, като лошите кредити са се повишили до 5.6% от общия кредитен портфейл на банката.

Днес акциите на ОТР отбелязаха повишение от 0.7% до ниво от 8 588 форинта по време на търговията им на фондовата борса в Унгария.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg