ОТР планира по-нататъшна експанзия в Източна Европа и Турция

364
ОТР планира по-нататъшна експанзия в Източна Европа и Турция

Най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК разкри плановете си за по-нататъшна експанзия на дейността си към страните от Източна Европа и Турция.

Изпълнителният директор на банката обяви, че тя планира закупуването на банки в Азия най-вероятно след 2010 година.

До 2010 година обаче, обект на разрастване ще бъде банковият пазар в Източна Европа и Турция, които предлагат добри перспективи.

Според него покупки на банки със съотношение цена-счетоводна стойност от 5-6 може и да си струва инвестициите, на фона на добрите перспективи за ръст на банковия сектор в региона.

На фона на по-консервативната политика на разрастване от страна на унгарската банка през предходните няколко години, когато от там считаха, че купуване на банка със съотношение над 2-3 пъти счетоводната стойност спрямо платената цена не си струва, към момента се наблюдава разчупване на този стереотип.

По-рано от банката отчетоха печалба за изминалата година в размер на на 187.4 млрд. форинта (738.8 млн. евро), което превиши средните й очаквания за печалба в размер на 184.7 млрд. форинта.

През тримесечието октомври-декември обаче, към резултата на банката след консолидация са били добавени тези на три новопридобити банки - Zepter, Investsbergank и OTP Ukraine, след два месеца на опериране като звено на ОТР.

Ръководството на банката търпи значителни критики от страна на инвеститори относно бурното си разрастване, като според някои то не бива да се осъществява "на всяка цена". Новите покупки допринесоха за негативната тенденция на силно влошаване на кредитния портфейл на международните звена на банката.

Лошите кредити са се повишили до 5.6% от общия кредитен портфейл на банката към началото на тази година, което е повишение от 130 базисни пункта, в сравнение с третото тримесечие на миналата година и основната част от повишението се е дължало на придобитите нови международни звена.

През втората половина на миналия месец мениджмънтът ОТР заяви, че очаква съотношение цена-печалба на банката от 16 през 2010, като въз основа на прогнозите за печалба преди данъци от 2 млрд. евро това би било повишение на акциите й от близо 140% спрямо настоящото им ниво.

Някои анализатори обаче са негативно настроени относно това дали акциите на банката ще се търгуват при подобно съотношение цена-печалба след три години, като съотношението е преминавало нивото от 12 за съвсем кратък период в историята на банката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg