ОТР с ръст от 9.1% в печалбата си за първото тримесечие, акциите й губят над 1%

339
ОТР с ръст от 9.1% в печалбата си за първото тримесечие, акциите й губят над 1%

Най-голямата унгарска банка и собственик на Банка ДСК отчете ръст от 9.1% в печалбата си през първото тримесечие на годината, до 49.78 млрд. форинта (200.7 млн. евро), като резултатът превиши с 1% средните очаквания на анализаторите.

В резултата за първото тримесечие за пръв път са включени резултатите на всички международни звена, притежавани от банката. В основата на добрите данни отново стои представянето на българското звено на банката - Банка ДСК, като румънското й подразделение отново е отчело загуба за тримесечието.

Анализаторите определят резултата като положителен за постигането на целта на унгарската банка за печалба от 211.6 млрд. форинта за настоящата година.

От друга страна, данните не се оказаха достатъчни, за да инициират поскъпване на акциите на унгарската банка, които към момента отбелязаха спад от 1.3%, до ниво от 9 720 форинта по време на търговията им на букурещката фондова борса.

Ръководството на банката възлага големи надежди върху представянето на звената си в Русия и Украйна за дългосрочната стратегия на банката.

ОТР бе избрана за най-добрата банка на развиващите се пазари в Централна и Източна Европа в 14-ото годишно изследване на списанието Global Finance.

От списанието наблегнаха на изключително силната активност при сделките по сливания и поглъщания от страна на ОТР през изминалата година, като банката придоби руската Investsberbank, украинската RBUA, сръбските Zepter banka и Kulska banka, както и македонската СКВ.

На фона на постепенното понижение на рентабилността на унгарската банка, тя остава една от най-рентабилните банки в световен мащаб, като възвращаемостта на активите й възлиза на 3.38%, а тази на собствения капитал в размер на 32.3%.

Преди близо седмица от Raiffeisen повишиха инвестиционната си оценка на банката на "buy" от "hold", като въз основа на новите методи на оценка, базирани на справедливата стойност на банката към 2010 година, от там заявяват, че ОТР е с потенциал за поскъпване от 18.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg