Отрицателното търговското салдо на Латвия достигна рекордните 21.1% от БВП за 2006 г.

350
Отрицателното търговското салдо на Латвия достигна рекордните 21.1% от БВП за 2006 г.

Отрицателното търговско салдо на Латвия се е повишило близо два пъти през изминалата година, достигайки значителните 21.1% от БВП, в сравнение с 12.6% през 2005 година, сочат изнесени вчера данни от Централната банка на страната.

За значителното нарастване на дефицита е допринесло силното му повишение през четвъртото тримесечие, когато той се е повишил до рекордните 26.3% от БВП.

Данните потвърждават опасенията изразени през последните седмици от финансовите специалисти и кредитни агенции, за опасност от “прегряване” на бързоразвиващата се икономика на страната, в резултат на задълбочаващия се външен дисбаланс.

Рекордно високият ръст на икономиката през изминалата година се е предопределил основно от ръста в цените на недвижимите имоти и вътрешното потребление.

Износът на страната се е повишил с 13.3% през изминалата година на годишна база, докато вносът се е повишил с близо два пъти по-висок темп от 29.4% през годината.

Латвия бе и страната с най-голям ръст сред ЕС, като повишението на икономиката й възлезе на 11.9%, в резултат предимно на ръста на вътрешното потребление, доголяма степен подхранван от лесния достъп до кредити от населението.

Преките чуждестранни инвестиции в страната са се повишили през изминалата година до 8.1% от БВП в сравнение с 4.5% година по-рано, но външната задлъжнялост на страната се е покачила значително, на фона на силната кредитна активност от страна на чуждестранните банки в страната.

Специалисти прогнозират, че без рекордният размер на кредитите отпуснати на населението, дефицитът по текущата сметка би възлязъл на 12% от БВП на страната.

През последния месец, няколко от основните рейтингови агенции отправиха предупреждение относно “прегряването” на латвийската икономика. Standard & Poor's занижиха кредитния рейтинг от “стабилен” на “негативен”, като от датската банка Danske предупредиха за по-нататъшна опасност от занижаване на кредитния рейтинг на страната.

В отговор на тези предупреждения, от правителството на страната предприеха на 6 март дългоочакваната дългосрочна политика в борба срещу инфлацията, която е на ниво над 6% вече от три години насам.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg