Папаризов: Близо 80% от газта вносна през 2030 г.

596
Папаризов: Близо 80% от газта вносна през 2030 г.

Енергийната система се развива с една цел - да се засили сигурността на ЕС и да се създаде единен пазар. Това заяви евродепутатът Атанас Папаризов на пресконференция на тема "ЕП - Ключов фактор в европейската енергийна политика", която се проведе днес в софийската централа на европарламента.

Юли месец миналата година влязоха в сила два енергийни пакета., а сега предстои това да се случи и със следващия трети енергиен пакет, сподели Папаризов. Той уточни, че има две основни теми, които ще бъдат разгледани от евродепутатите. На първо място смятаме, че пълното разделяне на собствеността на тези, които се занимават с газ ще реши енергийните проблеми, уточни депутатът, като подчерта, че другият основен проблем е достъпът до мрежите.

Що се касае до газта, ролята и тепърва ще нараства, като до 2030 година сегашните 23% източниците, от които се произвежда енергия ще се увеличат на 28%, а 80% от газта ще бъде вносна, уточни евродепутатът. По димите му, това, което е заложено за обсъждане в третия енергиен пакет е решаването на проблема със сигурността на доставките.

Предлагам 37 предложения относно третия пакет, които предстои да бъдат разгледани то ЕП, уточни Папаризов и допълни, че до 2030 година Европа ще разполага с 400 млрд. долара, от които 160 млрд. ще се вложат в газопреносната мрежа, а други 220 млрд. ще бъдат осигурени за достъпа на газ до ЕС. Предлагам достъп до инвестиции да имат всички фирми, които могат да строят газопреносни мрежи, каза евродепутатът и посочи някои основни теми, които предстои да бъдат включени в обсъждането на пакета от ЕП:

- да се засили ролята на националните регулатори
- да се засили регионалното сътрудничество
- да се изфрадят регионални предприятия за търговия с газ, т. нар. "едно гише" между съседните страни.

По този повод Папаризов посочи, че страните, които евентуално ще бъдат включени в това гише са Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, но освен тях, България има намерение да търси сътрудничество и от страните от Югоизточна Европа. Ние сме част от проекта за общ енергиен съюз на страните от Югоизточна Европа, чийто център се намира във Виена, допълни той.

На този етап има райони, които нямат достъп до газ, като част от Португалия и Иберийския полуостров, каза евродепутатът и допълни, че процесът за изграждането на новите два газопровода "Южен поток" и "Набуко" ще изиграе много важна роля за енергийното развитие в Европа. По думите му в тези проекти много важни са балансът между участниците и въпросът за защитата на потребителите.

Друго, което ще разгледаме на заседанието в ЕП ще бъде въпросът за крайния потребител и за това дали той сам трябва да прави своя избор, както и да се оправят големите колебания в цените, сподели Папаризов. Той спомена като разглеждана точка и мерките срещу третите страни, както и това инвеститорите от чужбина да разделят преноса на газ от съответните доставки. Други теми, които ще обсъждаме са разделяне на собствеността и пълна прозрачност на фирмите, както и засилване на инвестициите и развитие на регионалните пазари в ЕС.

Папаризов беше категоричен, че какъвто и да бъде приетият ред от ЕС, бъдещият холдинг, който правителството предлага, ще се съобрази с енергийните норми. В третия енергиен пакет не се допуска приватизация на държавни фирми, защото това е едно от изискванията на ЕС, допълни депутатът. Според него правителството не може да бъде повлияно от хода на директивата на ЕС относно третия енергиен пакет.

От една седмица насам се обсъжда и един друг проект: "Изменение на климата и енергия", относно търговията с квоти, който трябва да бъде осъществен до 2013 година, каза Папаризов. По този повод той добави, че България има право да не достига въпросните 20% възобновяеми източници до 2013 година, а само 16% от тях.

Ние предлагаме да бъдем една от страните, където да се осъществи пилотен проект за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис, който се отделя от централите, които работят с въглища, а това може да стане само с подкрепата на ЕС, добави Папаризов.

Той спомена и важността на въпроса за това кой ще поеме гаранциите по заемите, които има НЕК, защото държавата на този етап не е склонна да го направи. Най-вероятно това ще бъде задача на бъдещия енергиен холдинг, уточни Папаризов.

По повод предстоящите заседания и обсъждането на проектите той сподели, че в парламента са внесени 3 от общо 5-те доклада, касаещи енергийните проблеми, които ще бъдат обсъдени на 27 и 28 март от Комисията по индустрия, изследване и енергетика. Срокът за предложения по останалите два доклада е съответно 6 и 16 март тази година, допълни евродепутатът и уточни, че следващото заседание на европейския парламент е на 4 юни тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg