Парниковите емисии на ЕС остават под нивата отпреди пандемията

342
Парниковите емисии на ЕС остават под нивата отпреди пандемията

© Pixabay

През първото тримесечие на 2022 г. емисиите на парникови газове в икономиката на ЕС възлизат на общо 1.029 млрд. тона еквивалент на въглероден диоксид (CO2-еквивалент), което е увеличение съответно от 7% и 6% в сравнение със същото тримесечие на 2020 г. и 2021 г.

Нивото на европейските въглеродни емисии обаче все още е под това отпреди пандемията от COVID-19. През първото тримесечие на 2019 г. икономиката на ЕС емитира 1.035 млрд. тона CO2-еквивалент.

Информацията е от данните за тримесечните оценки за емисиите на парникови газове по икономически дейности, публикувани от Евростат.


Документираните увеличения се дължат до голяма степен на ефекта от икономическото възстановяване след рязкото намаляване на активността поради кризата с COVID-19.

През първото тримесечие на 2022 г. икономическите сектори, отговорни за най-много емисии на парникови газове, са домакинствата (24%), електричеството и доставката на газ (21%) и производствота (20%), следвани от селското стопанство (12%) и транспорта, логистиката и складирането (10%).

Емисиите на парникови газове се увеличават във всички сектори в сравнение със същия период на 2021 г., с изключение на домакинствата, които остават на същото ниво (245 милн. тона CO2-еквивалент).

Най-голямо увеличение е регистрирано в транспорта и складирането (+21%), минното дело (+15%) и строителството (+11%).

Емисиите през първото тримесечие на 2022 г. се увеличават в почти всички държави-членки на ЕС в сравнение със същото тримесечие на 2021 г., което показва възстановяване от пандемията от COVID-19.

Нидерландия (-9%) и Финландия (-1%) са единствените държави членки, които регистрират намаление на емисиите през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение с първото тримесечие на 2021 г.

Най-силен ръст на парниковите емисии сред държавите членки за първото тримесечие на тази година е отчетен в България (+38%), Малта (+21%) и Ирландия (+20%).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg