Пазарите в Румъния, Сърбия, Хърватия, Русия и Украйна

587
Пазарите в Румъния, Сърбия, Хърватия, Русия и Украйна

Какви са очакванията за капиталовите пазари на Карол Капитал Мениджмънт през 2010 г.?

Румънски фондов пазар

Румънският фондов пазар бе много по-силен през 2009 г. в сравнение с българския. Въпреки поскъпването си, водещите румънски акции са атрактивни от фундаментална гледна точка. Средното съотношение P/E за пазара е между 8 и 10, което е под средната стойност на това съотношение за последните пет години. Бурният ръст на пазара през 2009 г. пък свидетелства и за сериозно присъствие на по-големи инвеститори (в това число и чуждестранни). Очакванията ни за пазара са за ръст в началото на годината, който да бъде последван от корекция и ново поскъпване през втората половина на 2010, преди да бъде формиран по-сериозен връх, вероятно през 2011 година.

Сръбски фондов пазар

Сръбският пазар поскъпна изключително силно от март до септември, но пък тук и последвалият спад през последните 2-3 месеца от годината бе най-съществен. Така Сърбия завърши 2009 г. с доходност близка до тази на българския фондов пазар (и дори по-ниска от нея). Може да кажем, че инвеститорите наказаха пазарите в Сърбия и България (а донякъде и този в Хърватска) заради ниската им ликвидност. Все пак по-вероятно изглежда сръбският пазар да последва по-развитите от региона на Източна Европа и рано или късно да коригира по-съществена част от загубите си през 2007-2009 г. Ние очакваме поскъпване в един момент до около 1420 (което е повече от 100% от текущите нива), въпросът обаче е кога ще се създадат условия да видим такова движение. При всички случаи формирането на ново дъно под това от март 2009 г. не изглежда вероятно на този етап.

Хърватски фондов пазар

Макар и с малко, хърватският пазар се представи по-добре от средния спад за региона през 2008 г., но пък вероятно точно това стана причина и за доста по-скромното възстановяване през 2009 г. При опитите за поскъпване през тази година, индексът CROBEX срещна сериозни затруднения да премине над нивото 2200 пункта (веднъж това ниво отблъсна цените през май/юни, а след това спря поскъпването през октомври м.г.). Това ниво представлява точно 38.2% корекция на спада от 2007 г. До 2009 г. Средносрочните перспективи обаче, според нас, остават добри и през 2010 и 2011 г. хърватският пазар е вероятно да се представи по-силно. Фундаментът на хърватските компании не може да се определи като „свръх привлекателен", при стойности на P/E от около 10, средно Price/Book (P/B) съотношение от 1.2, и среден dividend yield от 4% - все стойности, които са по-скоро неутрални и не чак толкова атрактивни, колкото обикновено се наблюдават при формирано голямо историческо дъно.

Руски фондов пазар

Руският фондов пазар бе най-добре представящият се в света през 2009 г. Силата му дойде още при формирането на дъното - най-ниската стойност на индекса MICEX бе постигната още в последните дни на октомври 2008 г., след което това дъно бе тествано многократно, но след като издържа, цените поеха силно нагоре през пролетта на 2009 г. Като имаме предвид, че историческият връх на пазара от 2008 г. е вече само на 20-25% от текущите нива, то почти неизбежно изглежда да видим и нов исторически връх при този индекс през настоящата година.

Фундаменталната картина изглежда благоприятна въпреки силния спад на руската икономика през 2009 г. (очакванията са за спад на БВП от над 8%). Перспективите пред водещите компании изглеждат позитивни, а въпреки силния ръст през 2009 г., съотношението пазарна капитализация към БВП е около средните стойности за последните 10 години. Средното съотношение P/E е между 8 и 10 и е традиционно едно от най-ниските в региона, въпреки много по-големите перспективи за ръст на руските компании в сравнение с техните аналози от региона.

Украински фондов пазар

След като беше най-слабият пазар в света през първите два-три месеца от годината, Украйна реализира изумителен ръст от близо 200% от дъното през следващите месеци и се превърна в един от най-добре представящите се пазари в света през 2009 г. Всичко това изглежда може би странно с оглед на факта, че украинската икономика е може би една от най-зле представящите се през 2009 г. (очакван спад на БВП от над 15%), но това само ни показва как фондовият пазар определя посоката си не в съответствие с макроикономическите данни. Възходящият потенциал за 2010 г. отново изглежда силен, но предполагаме че през годината ще станем свидетели на поне една по-дълбока низходяща корекция (от порядъка на 25-30%) предвид на големите печалби от настоящата година. Като цяло, тук не може да изключим варианта да видим нов исторически връх през 2010 г., но все пак това изглежда по-малко вероятно отколкото при руския пазар. Бързото възстановяване на износа и атрактивният валутен курс вероятно ще са част от катализаторите за ръст в печалбите и приходите на водещите украински компании, които иначе в момента се търгуват при високо съотношение P/E (по наши оценки средното P/E за акциите от индекса PFTS е около 30, но вследствие на някои компании с много лоши резултати; иначе за част от компаниите то е едноцифрено число).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg