Пазарната капитализация на Букурещката борса нараства с 2.3 млрд. евро през май

516
Пазарната капитализация на Букурещката борса нараства с 2.3 млрд. евро през май

Букурещката фондова борса записа най-добрия месец май в историята си тази година, след като индексът BET, който следи движението на десетте най-ликвидни компании на пазара, е нараснал с 11% през миналия месец, а този на компаниите със специална инвестиционна цел е добавил 7%, информира Ziarul Financiar.

Стойността на сделките сключени през миналия месец на Букурещката фондова борса възлиза на 227 млн. евро, което надхвърля с 35% средния оборот за предходните три месеца.

Общата пазарната капитализация на компаниите листвани на борсата се е увеличила с 2.3 млрд. евро през май, достигайки 36.6 млрд. евро в края на месеца. Нарастването на цените на акциите се дължи главно на финансовите резултати на компаниите за първото тримесечие.

Повечето от големите дружества отчетоха покачване на печалбата за тримесечието в резултат на по-стабилния финансов климат в чужбина, което от своя страна предизвика активното участие на чуждестранни фондове на пазара, особено през последните две седмици.

Класацията на брокерите с най-много сделки през май отразява засиления интерес на чужди играчи към капиталовия пазар на северната ни съседка. Броят на сделките на ING Bank, която работи предимно с чуждестранни фондове, нараства три пъти в сравнение с предходните месеци, с което тя заема челната позиция.

Във втората половина на май интересът към румънската фондова борса е нараснал, но все още не може да се каже, че пазарът стабилно тръгва нагоре, казва Флорин Илие, който оглавява отдел капиталови пазари в ING Bank. По думите му рискът свързван преди това с Румъния е бил преувеличен и сега инвеститорите се завръщат на пазара, след като виждат, че рисковете не са толкова големи, колкото са смятали. Нещата малко са се успокоили, но предстои още един известен период на волатилност, допълва той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg