Пазарната капитализация на Румъния продължава да изостава зад тази на страните от ЦИЕ

469
Пазарната капитализация на Румъния продължава да изостава зад тази на страните от ЦИЕ

Пазарната капитализация на румънската фондова борса за изминалата 2006 година е възлязла на 32.78 млрд. долара, което е значително под тази на останалите борси в региона, посочи доклад на Световната банка.

За сравнение, тази на най-голямата борса в ЦИЕ - полската възлиза на 149 млрд. долара.

В същото време относително ниската пазарна капитализация на букурещката фондова борса става реалност, на фона на най-големия брой листнати компании сред борсите в региона.

В Румъния са листнати общо 2 478 компании, на фона на близо десет пъти по-малкото листнати компании в Полша, където броят им възлиза на 267, сочат още публикуваните данни.

По-малка е пазарната капитализация на румънската борса и в сравнение с тази на Чехия и Унгария, възлизащи съответно на 48.6 и 41.93 млрд. долара.

Броят на листнатите компании на борсите на двете посочени страни е съответно 29 за Чехия и 41 за Унгария.

За сравнение, пазарната капитализация на БФБ в началото на април възлиза на 12.3 млрд. долара.

Като съотношение от БВП обаче, пазарната капитализация на Румъния регистрира непрекъснато увеличение, като то се е повишило от 2.9% през 2000-та година до 20.9% през 2005 година. В Полша съотношението възлиза на 18.3%, докато в Унгария 29.8% към 2005 година.

По-ниска е била и ликвидността на румънската борса, в сравнение с останалите регионални борси в региона. През 2005 година ликвидността е възлизала на 3.4% от БВП в Румъния, на фона на 9.9% в Полша и 21.9% в Унгария.

В световен аспект най-голяма пазарна капитализация е била регистрирана в САЩ в размер на близо 17 трлн. долара и 5 143 листнати компании, следвана от Япония с 4.74 трлн. долара и 3 279 листнати компании.

Сумарната капитализация на световните борси през изминалата година е достигнала 43.64 трлн. долара и листнати 49 946 компании, по данни на световната банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg